'In Nederland wordt te weinig en te licht getraind'

Aangepast
De Staat van Oranje NOS/ANP

Het Nederlandse voetbal bevindt zich misschien wel in de donkerste periode van de laatste vijftig jaar. In de week van de waarheid komen vijf prominente voetbalkenners aan het woord over de staat van het voetbal. Vandaag in de 'Staat van Oranje': Huub Stevens.

Huub Stevens als interim-trainer bij Roda JC ANP

Een echte liefhebber, dat is Huub Stevens. Op het moment van bellen is de 63-jarige oud-trainer van onder meer Roda JC, Schalke 04 en PSV onderweg naar Hardenberg om het Nederlands elftal voor spelers onder 20 jaar in actie te zien tegen de Duitse leeftijdsgenoten.

Hij kan zich nog steeds ouderwets opwinden en heeft een duidelijke mening over Oranje en het Nederlandse voetbal. "Die Hollandse School, dat is allemaal leuk en aardig hoor. Uitgaan van balbezit en dat soort dingen. We zijn daarin doorgeschoten. Het huidige Oranje heeft onvoldoende kwaliteit om het 4-3-3-systeem goed in te vullen. Het gaat erom wáár je op het veld balbezit hebt of balverlies lijdt. Daar moet je op inspelen."

Na het mislopen van het EK dreigt het nu opnieuw mis te gaan. Stevens heeft alle hoop al verloren. "We gaan ons niet meer kwalificeren voor het WK. Op Arjen Robben na hebben we niemand die bij een Europese topclub actief is. Dat is te weinig. Het is natuurlijk ontzettend jammer, vooral voor de trouwe fans. Louis van Gaal heeft het drie jaar terug fantastisch gedaan in Brazilië. Wel verdoezelde hij toen onze tekortkomingen."

Oranje traint in aanloop naar de WK-kwalificatie ANP

Wat zijn dan de diepere oorzaken voor de teloorgang van het Nederlands voetbal? Stevens is klip en klaar. "In Nederland wordt over de gehele linie te weinig en te licht getraind. Lees al die interviews met eredivisiespelers die naar het buitenland zijn vertrokken maar eens na. Elke keer hebben ze het over de toegenomen trainingsintensiteit. Dat was in mijn tijd al zo en nu nog, kijk naar Jetro Willems bij Eintracht Frankfurt. Het is toch ongelooflijk dat we dat nog steeds niet doorhebben? We hebben toch een achterstand in te halen? Nou, dan moet je ook keihard werken."

Bosloop

In zijn begintijd in Duitsland moest hij even knipperen met de ogen. "Jongens van 12, 13, 14 jaar die na een toernooi een bosloop gingen doen. Ik wist niet wat ik zag. In Nederland vraagt iedereen meteen 'waarom'? In Duitsland vragen ze dat pas achteraf. Wij zijn hier al blij met een intervaltraining, want dan is er de mogelijkheid om eventjes te herstellen. Er moet iets veranderen."

Stevens weet maar al te goed waar de schoen wringt. "Mentaliteit begint al bij de geboorte. In de wereld waarin we nu leven wordt de jeugd gepamperd en krijgt bijna iedereen z'n zin. Ik denk dat een kind meer leert als hij of zij eens wat weerstand krijgt. Ook op het voetbalveld. Laat ze trainen onder weerstand, in kleine partijen bijvoorbeeld. De KNVB heeft daar al een aanzet voor gegeven met de nieuwe wedstrijdvormen bij pupillen."

Schijnbaar is verdedigen een vies woord

Huub Stevens

Het verdedigen is een ondergeschoven kindje in ons land, tot grote ergernis van Stevens, die als bikkelharde verdediger tot achttien interlands kwam. "Ik zou graag zien dat we goede verdedigers hebben, maar die zijn er te weinig. Schijnbaar is verdedigen een vies woord. Dat vind ik onzin."

"Ernest Faber was rechtsbuiten; hem hebben we bij PSV omgeturnd tot verdediger. Zijn vader zag dat totaal niet zitten. Dat leverde een gedoe op zeg. Maar Ernest heeft vervolgens wel een prachtige carrière gehad. Het gaat erom dat iemand alles uit zichzelf haalt, zodat hij of zij de top kan halen. En als dat als verdediger is, dan is dat toch prima?"

'Altijd talent'

Stevens verheft zijn stem: "Die Italianen, die hebben toch hele normale opleidingen? Zij leiden echter wel verdedigers op. Waarom kunnen wij dat niet? Je ziet vaak spitsentrainers bij clubs, maar vergeet alsjeblieft de middenvelders en verdedigers niet. Het wordt al wel beter hoor. Toch hebben we nog steeds een achterstand daarin. En het begint eigenlijk al bij de jongste jeugd. Techniek trainen? Uitstekend, maar wel onder weerstand. Dan werk je ook aan de mentale weerbaarheid."

Stevens denkt dat het niveau van Oranje en het Nederlandse voetbal op termijn zal verbeteren. "We zijn een klein land, waarin we in allerlei takken van sport uitblinken. Soms met tussenpozen, kijk naar het wielrennen. We brengen altijd talent voort. Dat zal ook in het voetbal gebeuren. Want zeg nou zelf, veel slechter kan het toch niet?"

De twee kwalificatiewedstrijden van Oranje tegen Wit-Rusland (zaterdag 20.45 uur) en Zweden (dinsdag 20.45 uur) zijn rechtstreeks te volgen bij NOS Studio Sport, NOS Langs de Lijn, NOS.nl en NOS Teletekst.

STER Reclame