Wekdienst 7/10: nieuwtjes uit het regeerakkoord en Oranje moet aan de bak

Aangepast
ANP

Goedemorgen! Steeds meer details worden bekend over het aanstaande regeerakkoord. En Oranje moet vanavond ruim winnen van Wit-Rusland voor kans op deelname aan het WK volgend jaar.

Het wordt een bewolkte dag en in de loop van de dag gaat het vanuit het westen op steeds meer plaatsen regenen. Aan zee staat er een harde wind. De middagtemperatuur ligt tussen de 12 en 15 graden. Morgen wordt het minder bewolkt en valt er minder neerslag.

Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van de files en de situatie op het spoor.

Weerplaza

Wat brengt vandaag?

- De politie zoekt verder naar de vermiste Anne Faber. Gisteren werd een fiets, die volgens de politie vrijwel zeker van haar was, gevonden in een vijver in Huis ter Heide. Dinsdag werd al een jas gevonden van de 25-jarige vrouw. Faber wordt sinds vorige week vrijdag vermist.

- Het Nederlands elftal moet vanavond flink aan het werk. Om 20.45 uur begint de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland. Oranje moet winnen en zo veel mogelijk goals scoren om zicht te houden op deelname aan het WK in Rusland. Het duel is live te zien op NPO 1 en in een liveblog te volgen op NOS.nl.

- Aanhangers van de Russische oppositieleider Navalny, die vastzit in de gevangenis, gaan weer demonstreren, Ze doen dat op de dag dat president Poetin 65 jaar wordt. Eerder liepen deze demonstraties uit de hand.

- En Max Verstappen probeert zich te kwalificeren voor de Grote Prijs van Japan. De F1-coureur won vorige week de Grand Prix in Maleisi├ź.

Drie Inuitkinderen AFP

Wat heb je gemist?

Steeds meer details uit het aanstaande regeerakkoord zijn uitgelekt. Kranten pakken daarmee uit in de zaterdagedities. De Telegraaf schrijft dat criminelen minder snel vervroegd vrijkomen. De Volkskrant meldt dat de weg vrij wordt gemaakt voor gekozen burgemeesters.

Maandagmiddag krijgen de Kamerleden van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie voor het eerst het concept-regeerakkoord te zien.

Ander nieuws uit de nacht:

- Motief schutter Las Vegas nog een raadsel: de FBI gaat met grote reclameborden in en rond Las Vegas het publiek vragen naar tips.

- SP trekt 13 afdelingen terug voor gemeenteraadsverkiezingen: daarnaast zijn er zestien gemeenten waar inwoners voor het eerst op de SP kunnen stemmen.

- 'Gestolen kinderen' Canada krijgen compensatie: het land betaalt 20.000 kinderen van inheemse volken die in de jaren 60, 70 en 80 door de autoriteiten bij hun ouders werden weggehaald ruim 510 miljoen euro.

En dan nog even dit:

Goed nieuws voor doofblinde filmliefhebbers in de VS. Bioscopen moeten daar speciaal tolken voor gaan regelen, oordeelde een rechter. Een doofblindentolk houdt de handen vast van de persoon voor wie hij tolkt, zodat die de gebaren meekrijgt. Het is een intensieve vorm van tolken, vandaar dat er altijd twee mensen worden ingeschakeld die elkaar af kunnen wisselen.

Zo werkt dit zogenoemde tactile interpreting

Fijne dag!