Leliebollen
NOS NieuwsAangepast

Financiële strop dreigt voor bloembollenbedrijven door Chinese fraude

Nederlandse bloembollenexporteurs vrezen een miljoenenschade door problemen in China. Directieleden van drie grote Chinese importbedrijven zitten vast op verdenking van belastingfraude en de banktegoeden zijn bevroren. Daardoor is het onzeker of containers vol bloembollen, voornamelijk leliebollen, kunnen worden gelost.

In totaal gaat het om 180 containers met enkele tientallen miljoenen bollen die zijn besteld. De meeste containers, 150 in totaal, zijn per schip onderweg naar China. De rest is of al aangekomen, of nog niet verstuurd.

Anthos, dat de belangen van bloembollenkwekers vertegenwoordigt, zegt dat de handelswaarde 10 tot 15 miljoen euro bedraagt. "Er is vrijwel niets vooruitbetaald", zegt Anthos-voorman Henk Westerhof. "Het risico ligt bij de exporteurs."

Het gaat om tien Nederlandse exporteurs van vooral leliebollen. "Voor sommige bedrijven gaat het om enkele containers. Andere hebben tientallen containers op zee. Voor hen is het risico echt groot."

China is inmiddels uitgegroeid tot de belangrijkste afzetmarkt voor deze bedrijven. "Per jaar gaan er 250 miljoen leliebollen vanuit Nederland naar China", zegt Westerhof.

Piekmoment

De exporteurs proberen een oplossing te vinden. Dat gebeurt in overleg met het ministerie van Economische Zaken. Ook is er contact met de Chinese ambassade in Den Haag en met Nederlandse diplomaten in China. "De banktegoeden van de importbedrijven zijn bevroren. De onzekerheid is dus groot", zegt Westerhof. Het is erg lastig om contact te krijgen met de Chinese overheid, zegt hij.

Voor de Chinese bloemenproducenten dreigt er ook een strop. Als ze de bollen niet op tijd ontvangen, bestaat het gevaar dat de bloemen niet op tijd bloeien voor de viering van het Chinese nieuwjaar in februari.

Pepernoten

"Dat is het piekmoment in de verkoop in China van lelies", zegt André Hoogendijk, adjunct-directeur van de andere branchevereniging voor bloembollen, de KAVB. "Een Chinees nieuwjaar zonder lelies is hetzelfde als een sinterklaasfeest zonder pepernoten."

Hoogendijk denkt niet dat er Nederlandse bedrijven failliet gaan door de kwestie. "Wel kunnen ze een flinke schade lijden."

Volgens Westerhof wordt de toekomst erg onzeker voor alle bloembollenexporteurs. "Nu is ook de tijd van de export van andere bollen, zoals tulpen. Die bedrijven weten niet of ze het risico kunnen nemen om hun bollen naar China op te sturen." De brancheorganisatie raadt daarom aan om een volledige betaling vooraf te eisen. Komende week verwacht hij meer duidelijkheid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl