De Stemming van Vullings en Van Weezel
NOS NieuwsAangepast

De stemming van Vullings en Van Weezel: wat gaat Rutte III doen voor lagere inkomens?

Het kabinet-Rutte III in wording zal in het regeerakkoord compenserende maatregelen moeten nemen als het wil voorkomen dat de lagere inkomensgroepen erop achteruit gaan. Dat concludeert Joost Vullings in de nieuwe aflevering van de podcast De Stemming van Vullings en Van Weezel van NOS Met Het Oog Op Morgen.

De maatregelen die tot nu toe uitlekten, lijken ongunstig uit te pakken voor de lagere inkomens. "Bijvoorbeeld de vlaktaks met twee schijven is heel gunstig als je méér werkt. De hoogste schijf gaat van 52 naar 49 procent. Iedereen die meer verdient dan 30.000 euro, zal daarvan profiteren. Maar als je écht rijk bent, profiteer je het meest".

Het laagste tarief gaat juist enkele tienden omhoog. Als je echt weinig verdient, ga je meer belasting betalen. Daarbij gaat de btw van 6 naar 9 procent. "Dat zijn de boodschappen in de supermarkt", zegt Vullings. "Heb je een laag inkomen, dan geef je daarvan relatief een veel groter deel uit aan boodschappen".

Laagste inkomens erop achteruit?

Vullings begrijpt de keuze van de vier formerende partijen om de middenklasse een extra duwtje in de rug te geven. "Dat is de groep die in de crisisjaren het meest heeft moeten inleveren. Maar in dit scenario gaan de laagste inkomens er zelfs op achteruit".

Hij verwacht daarom dat in het regeerakkoord, dat naar verwachting begin volgende week wordt gepresenteerd, compenserende maatregelen zullen zitten. "Er moet nog iets zitten voor de lagere klassen, Deze partijen willen niet nivelleren, dat is bekend, maar ze willen de verschillen ook niet groter laten worden".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl