ANP

Amsterdammers kunnen volgende week vrijdag afscheid nemen van de gisteravond overleden burgemeester Van der Laan. Dat heeft de gemeente bekendgemaakt.

Een dag later, op zaterdag, wordt Van der Laan in besloten kring begraven. Voorafgaand is er een bijeenkomst voor genodigden. De locatie van de herdenkingsbijeenkomsten en de begrafenis worden binnen enkele dagen bekendgemaakt.

Tot de dag van de begrafenis zijn alle evenementen die de gemeente Amsterdam organiseert, afgelast. Festiviteiten en evenementen van andere organisatoren mogen wel doorgaan. Het verzoek is dan wel om na te denken over een ingetogen invulling.

Officieuze herdenkingen

Amsterdammers kunnen ook vandaag al stilstaan bij het overlijden van Van der Laan. Bij zijn ambtswoning aan de Herengracht worden al de hele dag bloemen neergelegd. In de Westerkerk is sinds 19.00 uur gelegenheid om een kaarsje aan te steken. De kerk opent hiervoor ook morgen zijn deuren.

In debatcentrum De Balie delen vanavond onder anderen oud-burgemeester Job Cohen en de Amsterdamse PvdA-fractieleider Marjolein Moorman herinneringen aan Van der Laan. In de bijeenkomst "Een ode aan onze burgemeester" praten ze ook over zijn politieke erfenis. Verder houdt de multiculturele vereniging Assadaaka een herdenkingsbijeenkomst.

STER reclame