Een hoestende Theresa May op het partijcongres
NOS NieuwsAangepast

Britse premier May onder vuur na 'hoestbui-speech'

Binnen de Britse Conservatieve partij is discussie over de positie van premier May. Na haar dramatisch verlopen afsluitende toespraak op het partijcongres zegt een vooraanstaand lid van de partij vandaag dat ze niet kan aanblijven.

May zelf zegt dat aftreden niet aan de orde is. "Wat ons land nodig heeft, is rustig leiderschap. Dat breng ik met steun van mijn kabinet."

Voormalig partijleider Grant Shapps zegt tegen de BBC dat conservatieve parlementsleden "volledig in hun recht staan" als ze zouden aandringen op Mays vertrek. Hij zegt een groep van zeker dertig parlementsleden te vertegenwoordigen die van May af willen, onder wie vijf voormalige ministers. Om een leiderschapsverkiezing af te dwingen, heeft hij 48 parlementsleden nodig.

Kabinetsleden

Shapps wil dat May vertrekt vanwege de dramatische verkiezingsuitslag van afgelopen zomer. "Ze moet een leiderschapsverkiezing uitroepen, the writing is on the wall", zei hij tegen de BBC. Daarmee verwijst hij naar de magneetletters die achter May loslieten terwijl ze zich naar het einde van haar speech hoestte. Hoewel Mays ministers haar openlijk steunen, zegt Shapps dat velen het eigenlijk met hem eens zijn.

Kabinetsleden hebben de afgelopen dagen herhaaldelijk gezegd dat Mays positie niet ter discussie staat. "May is een uitstekende premier geweest. Ik hoop dat ze nog jaren blijft", zei minister Gove van Landbouw en Milieu vandaag nog.

De losgelaten magneetletters achter May

"Het kan twee kanten op gaan", zegt correspondent Tim de Wit. "Shapps heeft het gevoel dat hij een sterke groep achter zich heeft staan en dat meer mensen hem de komende dagen zullen volgen. Maar het kan ook dat hij zichzelf hopeloos overschat."

Shapps was tussen 2012 en 2015 voorzitter van de Conservatieve partij. Hij is niet van onbesproken gedrag: in 2015 stapte hij noodgedwongen op omdat hij in verband werd gebracht met een pest-schandaal dat mogelijk tot de zelfmoord van een activist heeft geleid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl