ANP
NOS NieuwsAangepast

'Hij was het hart van Amsterdam - en dat zijn we nu dus kwijt'

Een terneergeslagen Amsterdammer windt er, met een typisch Amsterdamse vloek, geen doekjes om: het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan komt hard aan. En niet alleen bij hem.

De inwoners van de hoofdstad wisten dat het einde naderde. "Maar dit is toch sneller dan ik had gehoopt", zegt iemand voor de woning van de burgemeester. "Ik fietste hier twee weken geleden nog langs en toen werd het zorgbed naar binnen gereden. Dan ga je ervan uit dat het vrij snel zal gaan. Heel triest."

De fietser roemt Van der Laan om zijn kwaliteiten als bestuurder. Hij beschrijft hem als een goed persoon, met beide benen op de grond. "Gewoon iemand die goed luisterde." Ook andere mensen op straat vinden dat de stad veel aan Van der Laan te danken heeft.

Amsterdammers treuren om hun burgemeester

De sfeer voor de ambtswoning van de overleden burgemeester is aan het eind van de ochtend rustig. Verslaggever Marc Hamer ziet voorbijgangers bloemen leggen. Er liggen op dat moment een stuk of vijftien boeketten op de stoep.

"Het valt op dat sommige langsfietsende Amsterdammers even stoppen voor Herengracht 502", zegt Hamers. Passanten kijken naar de grote Amsterdamse vlag die halfstok hangt.

Een vrouwelijke taxichauffeur brengt een bos rode rozen. Op een bijbehorend briefje staat de tekst: dank lieve burgervader, sterkte voor uw familie. "Het doet me echt veel pijn", zegt de vrouw met een brok in haar keel. "Ik heb al het werk gelaten voor wat het is om een laatste eer te bewijzen met een bloemetje."

 • ANP
  'Dank lieve burgervader'
 • ANP
  Politieagente brengt bloemen naar de ambtswoning van Van der Laan
 • ANP
  Bloemen voor Van der Laan
 • ANP
  Een vrouw legt bloemen neer bij de ambtswoning van Van der Laan

"Wij hadden echt de beste burgemeester", zegt ze vol overtuiging. "Hij was een mensen-mens en recht voor zijn raap."

Een andere buurtbewoner komt ook een boeket leggen. "Ja natuurlijk, Eberhard was een buurtgenoot." Volgens deze Amsterdamse heeft hij de drie woorden in het wapen van de stad (heldhaftig, vastberaden en barmhartig) "helemaal waargemaakt."

"Het is heldhaftig dat je zó lang blijft doorwerken. En barmhartig, dat was hij helemaal. Eberhard was het hart van Amsterdam - en dat zijn we nu dus kwijt."

Voor iedereen

De burgemeester die er voor iedereen was: zo wordt Van der Laan ook op social media geroemd. Er worden bijvoorbeeld foto's geplaatst van zijn werk als beschermheer van de daklozen.

Merlijn Michon / De Regenboog Groep
Een van de gedeelde herinneringen van de beschermheer van de Amsterdamse daklozen

De gemeente Amsterdam heeft online een condoleanceregister geopend. Ook daar stromen de steunbetuigingen binnen. "Vreselijk bericht, ook al weet je dat het gebeurt", schrijft Raymond Schra. "Een aimabele man en een groot verlies voor Amsterdam."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl