Sanne Wevers
NOS SportAangepast

Strenge balkjurering frustreert Nederlandse turnsters op WK

Een lichte aardschok was het woensdag bij de WK turnen in Montreal, tijdens de kwalificatiewedstrijd op balk.

Niet alleen omdat regerend olympisch kampioene Sanne Wevers door een misrekening naast de finale greep. Ook de lage punten die de jury uitdeelde aan het voltallige deelnemersveld zorgden bij de turnsters voor gefronste wenkbrauwen.

Kritisch oog

Natuurlijk, ze wisten dat er na de Spelen een nieuwe jurycode was gekomen. Maar dat die zó zouden uitpakken. De Code of Points zoals het handboek wordt genoemd, schrijft juryleden anno 2017 voor om vooral met een kritisch oog te kijken naar de uitvoering van de oefening. Meer dan om de moeilijkheid gaat het de wereld turnbond FIG om netjes turnen.

Aukje de Jong, tijdens de kwalificatiewedstrijd jurylid op balk, moet iedere afwijking, hoe klein ook, streng bestraffen. "Denk aan beenspreiding, kromme benen, niet-gestrekte voeten. Men wil eigenlijk dat je pas elementen in je oefening stopt als ze nagenoeg perfect zijn. Niet maar wat proberen om de moeilijkheid te verhogen. En dat is even wennen", legt ze uit.

Fors lagere scores

Dat geldt vooral voor de turnsters, die over de gehele linie zien dat de balkscores fors lager zijn dan in de oude jurycode. Ter vergelijking: Sanne Wevers kwam met haar gouden oefening in Rio de Janeiro tot 15,466. De beste turnster in de kwalificatiewedstrijd in Montréal scoorde bijna twee punten lager.

Eythora Thorsdottir was na afloop geschokt: "Je zou bijna denken dat we turnen om afgestraft te worden." En dat geeft de turnsters een vervelend gevoel.

Natuurlijk, de strenge maatstaven zijn op iedere gymnaste van toepassing, waardoor op de ranking niets is af te dingen. Het gaat hen meer om het gevoel dat de scores van voorheen nu onhaalbaar zijn geworden.

Lieke Wevers: "Dat is echt heel jammer. Het voelt als turnster alsof je heel erg wordt bekritiseerd. Terwijl je juist zou willen dat je echt kan performen, dat ze het echt waarderen wat je laat zien."

Thorsdottir zag het tijdens de wedstrijd ook bij collega-turnsters, die ondanks een goede oefening niet happy waren vanwege een laag punt. "Je schrikt even. Het is heel jammer dat we niet meer van die mooie scores zien. Ik zag geen blije gezichten meer."

Het leek soms wel of het beginners waren, zo vielen ze van de balk af.

Jurylid Aukje de Jong

Het gevolg van de nieuwe jurycode is dat turnsters op zoek moeten naar een nieuwe balans tussen moeilijkheid en uitvoering. De aanpak verschilt per turnster.

Zo wil Thorsdottir de moeilijkheid van haar oefening vergroten, om daarmee de aftrek voor haar uitvoering te compenseren. Sanne Wevers daarentegen investeert juist in netheid.

Zo dwingt de nieuwe jurycode de turnsters tot nadenken. Al benadrukt jurylid De Jong dat de lage scores in Montreal ook veroorzaakt werden door matige optredens op de evenwichtsbalk. “Het is opvallend dat er heel veel balansverstoringen waren, ook van de heel ervaren turnsters. Het leek soms wel of het beginners waren, zo vielen ze van de balk af. Dat vind ik wel jammer."

Teleurstelling bij Sanne Wevers na haar oefening bij de WK turnen in Montreal

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl