NOS NieuwsAangepast

Nur Alam is Rohingya en vluchtte 28 jaar geleden al uit Myanmar

'Ze zijn er slecht aan toe, maar ik kan ze niet allemaal helpen'

"Als mijn ouders niet waren gevlucht, waren we waarschijnlijk allemaal gedood", zegt Nur Alam. De Rohingya vluchtte 28 jaar geleden met zijn ouders naar Bangladesh.

Nur Alam woont in een arme wijk in Cox's Bazar in het zuiden van Bangladesh. "De huizen zijn gemaakt van bamboe en golfplaten en dat is al een stuk beter dan de huizen van bamboe en tentzeil in de vluchtelingenkampen rond de stad waar zich de afgelopen jaren honderdduizenden Rohingya hebben verzameld", zegt correspondent Joeri Boom die hem daar bezocht.

Verkrachting

Hij was pas 2 jaar oud, toen zijn ouders met hem en zijn zus de gevaarlijke tocht naar Bangladesh maakten. Volgens Nur Alam hadden zijn ouders geen andere keuze dan te vluchten, want ze waren bang dat zijn zus verkracht zou worden door militairen.

Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh

De VN onderzoekt momenteel berichten over groepsverkrachtingen door Birmese militairen van Rohingya-vrouwen, vaak voor het oog van hun kinderen.

Kampen

Nur Alam heeft werk kunnen vinden, maar het levert niet genoeg op om al zijn familieleden te kunnen onderhouden die de afgelopen tijd zijn gevlucht. Hij heeft er vijf in huis kunnen nemen, de rest zit in de vluchtelingenkampen en het gaat slecht met ze. Maar hij kan ze niet helpen, want zijn geld is op en zijn huisje zit vol. "Misschien sterven ze, misschien overleven ze", zegt hij gelaten.

In de kampen verblijven nu zo'n 800.000 Rohingya en de leefomstandigheden zijn slecht. Er zijn veel te weinig voedselpakketten en de verdeling ervan verloopt chaotisch. Nur Alam vraagt zich af hoe zoveel nieuwe vluchtelingen straks werk kunnen vinden. "Toen wij kwamen, waren we met veel minder."

'Waardig bestaan'

De regering wil dan ook dat ze terugkeren naar Myanmar omdat Bangladesh het niet aankan ze in het land op te nemen. Volgens de autoriteiten zijn er nauwelijks genoeg voorzieningen voor de eigen bevolking van 170 miljoen.

Zelfs zo iemand als Nur Alam die nu al 28 jaar woont en werkt in Bangladesh heeft nog altijd geen uitzicht op het krijgen van Bengaalse identiteitspapieren. "Dat ontneemt hem en honderdduizenden andere vluchtelingen de kans op een legaal en waardig bestaan", zegt Boom.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl