De weggewaaide tent op het concours in Salland
NOS NieuwsAangepast

Rukwind blaast tent met paardenstallen weg; ravage op concoursterrein

De harde wind heeft vanochtend een ravage aangericht op het terrein van CSI Salland, een internationaal concours in Mariënheem, Overijssel. Een grote evenemententent met daarin zestig paardenstallen werd door rukwinden uit de grond getrokken en waaide over een andere tent met stallen.

In elk van de zestig stallen in de weggewaaide tent stond een paard. Die raakten in paniek en enkele dieren wisten los te breken en renden het terrein over, maar er zijn geen gewonden, noch onder de paarden, noch onder de mensen die aanwezig waren.

De eerste wedstrijd van het concours was net begonnen en op het terrein waren zo'n 300 mensen, zegt de Veiligheidsregio IJsselland.

Dramatisch

"De paniek was enorm, het was echt een drama", zegt Wendy Scholten van het concours. "Dit is het schrikbeeld bij elk evenement met paarden. Een paard is een vluchtdier, dus als hij bang is, wil hij ervandoor. Gelukkig zijn alle dieren snel gevangen. De dierenarts heeft ze nagekeken, sommige hebben wat schaafwonden, maar verder niks. We hebben echt geluk gehad."

Ook springruiter Jeroen Dubbeldam heeft enkele paarden en verzorgers op het terrein van CSI Salland. "Het is een chaos, ik heb de eerste fotootjes al binnen gehad en het concours is voor vandaag afgelast. Maar het valt mee, er waren wel wat paarden kwijt, maar die waren opgevangen en stonden gewoon bij iemand op de vrachtwagen."

En weer door

Volgens de organisatie willen de ruiters morgen gewoon weer van start. Het CSI Salland is een vierdaags concours en duurt nog tot en met zondag. "Veel paarden, ook van de internationale ruiters, worden nu opgevangen in stallen in de buurt. We gaan de ravage opruimen en hopen morgen weer van start te gaan, misschien met een aangepast programma", zegt Scholten.

De professionele tentenbouwer die de tenten had neergezet is onderweg naar het terrein, waar in totaal zeven tenten staan. Die heeft waarschijnlijk nog wel wat uit te leggen. "De grond is drassig en ik denk echt dat onze tentenbouwer de risico's heeft onderschat", zegt Scholten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl