Rob Bauer nieuwe hoogste militair

De Nederlandse krijgsmacht heeft een nieuwe hoogste man. Luitenant-admiraal Rob Bauer heeft op vliegbasis Gilze-Rijen het commando over de krijgsmacht aanvaard. Dat gebeurde tijdens een speciale ceremonie in aanwezigheid van onder anderen demissionair minister van Defensie Klaas Dijkhoff en de commandanten van de verschillende defensieonderdelen.

De ceremonie was versoberd vanwege de gebeurtenissen bij Defensie van afgelopen week. Minister van Defensie Jeanine Hennis nam dinsdag ontslag en ook generaal Tom Middendorp stapte op.

Het was de bedoeling dat Middendorp het commando vandaag zou overdragen aan Bauer op een grote ceremonie op het Binnenhof in Den Haag. Maar Middendorp vond dat niet gepast en koos ervoor om zijn carrière een paar dagen eerder af te sluiten, vanwege het vernietigende rapport over het ongeluk met een ondeugdelijke mortiergranaat in Mali, waarbij twee militairen omkwamen en een derde zwaargewond raakte.

De nieuwe Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer ANP

Demissionair minister Dijkhoff, die Hennis gisteren opvolgde, hield een korte toespraak en had het ook over de gebeurtenissen van deze week. "Wat er in Kidal gebeurd is, mag nooit meer gebeuren", zei de minister. "Het grootste goed dat de krijgsmacht bezit, zijn zijn mannen en vrouwen, dappere mannen en vrouwen die bereid zijn hun leven te geven. Wij zijn het aan die mannen en vrouwen verplicht om ervoor te zorgen dat zij hun werk met de juiste middelen en zo veilig mogelijk kunnen doen."

Tegen Bauer zei hij: "U treedt aan in een andere tijd dan uw voorganger, in een tijd waarin meer geld is voor versterking en vernieuwing van de krijgsmacht. In een tijd waarin investeringen worden gedaan, in zowel materieel als personeel." Dijkhoff wenste Bauer veel succes.

Luitenant-admiraal Rob Bauer (links) wordt op Vliegbasis Gilze-Rijen de nieuwe Commandant der Strijdkrachten ANP

Ook Bauer hield een toespraak, die hij begon met: "Het KNMI waarschuwt voor zwaar weer, hoe symbolisch. Zelfs het weer heeft begrepen dat er veel moet gebeuren bij Defensie."

Bauer riep op om vooral het vertrouwen in de krijgsmacht te herstellen, ondanks de beperkingen die er zijn in budget en materieel. Volgens de nieuwe commandant heeft het vertrouwen een knauw gehad, zowel binnen als buiten Defensie, maar zijn er al maatregelen genomen om dat te herstellen.

De nieuwe commandant zei ook dat hij duidelijk nee zal zeggen tegen de politiek "als bijvoorbeeld een eenheid niet klaar is voor uitzending".

Bauer was complimenteus over zijn voorganger en over minister Hennis: "Ze hebben gevochten voor Defensie en nu zijn ze op deze manier vertrokken. Dat mag niet voor niets zijn geweest."

STER reclame