De Canadese premier Justin Trudeau Reuters

Een gedenkteken op een nieuw Holocaust-monument In de Canadese hoofdstad Ottawa is verwijderd, nadat kritiek was ontstaan op het ontbreken van de woorden "Joodse slachtoffers" en "antisemitisme". Dat meldt The Guardian.

Bij de onthulling van het nationale monument vorige week hield de Canadese premier Justin Trudeau een toespraak waarin hij het monument een bewijs noemde voor de strijd van de regering tegen antisemitisme, racisme en xenofobie.

Het gedenkteken maakte echter slechts melding van miljoenen mannen, vrouwen en kinderen die tijdens de Holocaust zijn vermoord. Dit kwam de regering op flinke kritiek te staan. Dinsdag verweet het conservatieve Canadese parlementslid David Sweet de regering ernstig te zijn tekortgeschoten. In een vragenuur stelde Sweet: "Als we Jodenhaat willen uitbannen, is het belangrijk de geschiedenis juist te beschrijven."

Verwijderd

De regering liet weten dat het gedenkteken inmiddels is verwijderd en dat het zal worden vervangen door een exemplaar dat meer recht doet aan de verschrikkingen die de Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt.

Vorig jaar werd Trudeau nog bekritiseerd voor het niet specifiek benoemen van het Joodse volk in een speech tijdens de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust. In een latere tweet corrigeerde hij dat.

STER reclame