Arjun Jones liet zich vrijwillig opsluiten in het STOP-huis
NOS NieuwsAangepast

Stoptober: 'De eerste dagen had ik echt afkickverschijnselen'

De 23-jarige Arjun Jones rookt al tien jaar. De laatste jaren zelfs een pakje per dag. Nu wil hij stoppen, voor zijn gezondheid en voor zijn werk. Vijf dagen lang liet hij zich, met 49 andere rokers, vrijwillig opsluiten in het STOP-huis.

"Op zondag rookten we samen onze laatste sigaret. De pakjes deden we in een grote pot die in een telefooncel staat. Als je toch in de verleiding kwam om een sigaret te roken en je opende de telefooncel, ging er een alarm af en werd je gediskwalificeerd."

Rust

Het roken van een sigaret was voor Jones altijd even een momentje van rust. Maar toen zowel zijn vader als stiefvader te maken kreeg met de gevolgen van veel roken, was voor Jones de maat vol. "Ze kregen allebei een herseninfarct én een hersenbloeding, een jaar na elkaar. Nu zijn ze allebei gehandicapt geraakt en wonen ze in een verzorgingshuis. Eigenlijk zie ik ze maar weinig, het is te confronterend."

Ook werk speelt een rol bij de stoppoging. Jones is leidinggevende in een horecazaak in Nijmegen en moet dus goed kunnen proeven. "Ik moet allerlei smaken herkennen en roken tast je smaakpapillen aan."

De eerste dagen had ik echt afkickverschijnselen.

Arjun Jones

De eerste dagen in het STOP-huis vielen hem erg zwaar. Slapen lukte niet en de drang naar een sigaret was groot. "De eerste dagen had ik echt afkickverschijnselen", vertelt Jones. "Ik had het warm, vervolgens weer koud en ik was erg misselijk. Bovendien sliepen we met vijftig man in een grote zaal. Het was er erg onrustig. De eerste drie nachten heb ik misschien drie uur geslapen. Daarna ging het een stuk beter. Iedereen kijkt ook met je mee, dus je wil niet afgaan op televisie."

Intensief sporten is ook onderdeel van het stop-proces. Dat ging bij Jones niet van een leien dakje. "Ik schaamde me kapot toen we gingen sporten. Ik werk in de horeca en dacht dat ik, ondanks het roken, een prima conditie had. Dat viel vies tegen."

De slaapzaal in het STOP-huis

Steun

In het STOP-huis woonden mensen van alle leeftijden. Met zo veel verschillende mensen samenwonen kan heel vermoeiend zijn, maar uiteindelijk heeft Jones toch een goede klik met de groep. "Het was zwaar, maar ook leuk. En vermoeiend. Iedereen is anders, maar je hebt samen een doel en dus heel veel steun.

Vanavond om 18.00 uur is het tijd om het STOP-huis te verlaten. De deelnemers moeten het dan op eigen kracht gaan doen. Jones is ervan overtuigd dat hij van de sigaretten af kan blijven. "Ik ben gemotiveerder dan ooit", stelt hij. "Mijn lichaam heeft sinds gisteren rust. Mijn familie steunt me."

Met zijn mede-stoppers wil hij contact houden via Facebook en WhatsApp. "Als ik trek krijg in een sigaret ga ik proberen iets anders te doen. Ik heb geleerd dat de drang om te roken maar drie minuten duurt, dus als ik die overleef dan kom ik er wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl