AFP
NOS Nieuws

Braziliaanse politie rolt familiebedrijf illegale houthakkers op

De Braziliaanse politie ontmantelt een familiebedrijf dat zich bezighoudt met de illegale kap en verkoop van hardhout uit gebieden van de inheemse bevolking. De familie is actief in de noordelijke staat Para, waar ook de Amazonerivier doorheen loopt.

Het bedrijf levert volgens de politie illegaal gekapt hardhout aan acht landen, waaronder de Verenigde Staten, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de Verenigde Arabische Emiraten. Er zijn invallen geweest in zes steden. Tien mensen zijn ondervraagd. Nog niemand is gearresteerd.

Ontbossing

Ontbossing is een groot probleem in Brazilië. In het Amazonegebied, 'de longen van de wereld', wordt veel hout gekapt om ruimte te maken voor gewassen en veeteelt, of voor de verkoop. Tussen de zomer van 2015 en 2016 verdween zo'n 800.000 hectare aan regenwoud, becijferde een Braziliaans onderzoeksinstituut. Dat is bijna de omvang van Overijssel en Gelderland samen.

De Braziliaanse autoriteiten hebben moeite de ontbossing te bestrijden. Ze registreren weliswaar gekapte bomen met elektronische etiketten en voeren controles uit, maar volgens milieuactivisten vallen die inspanningen in het niet bij de corruptie en armoede die daartegenover staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl