Kasboekje
NOS NieuwsAangepast

Gezocht: oude loonzakjes en voedselbonnen voor het Kasboekje van Nederland

Hoe ziet het financiële huishouden van de Nederlander eruit en hoe is dat de laatste honderd jaar veranderd? Op deze vraag probeert hoogleraar Financiële Geschiedenis Oscar Gelderblom een antwoord te vinden door middel van het bestuderen van oude kasboekjes en financiële documenten. En daar heeft hij jouw hulp bij nodig.

Hij vraagt daarom iedereen nog eens op zolder of in de kelder te zoeken naar oude kasboekjes of bijvoorbeeld de aankoopbon van de eerste auto en die op te sturen naar Kasboekje van Nederland aan de Universiteit Utrecht.

Gelderblom is vooral nieuwsgierig naar hoe Nederlanders met geld omgingen voordat er banken, verzekeraars en pensioenfondsen waren. En hoe veranderde de komst van deze instellingen hun financiële leven?

"Wanneer begonnen mensen gebruik te maken van nieuwe diensten die werden aangeboden, zoals bijvoorbeeld de giromaat die in het dorp kwam", vraagt hoogleraar Financiële Geschiedenis Oscar Gelderblom zich af in Nieuws & Co op NPO Radio 1. "We hopen dat we door dit onderzoek beter kunnen begrijpen hoe dat soort zaken het financiële leven van mensen veranderd heeft."

Naast kasboekjes zijn de onderzoekers ook zeer geïnteresseerd in zaken als oude loonzakjes, voedselbonnen, vakantiezegels, spaarbankboekjes, facturen en contracten. "Alle documenten eigenlijk die laten zien hoe mensen vroeger met geld omgingen."

Kunst en Kitsch

Al die documenten kunnen mensen zondag 8 oktober in het Academiegebouw in Utrecht laten beoordelen door deskundigen, in een Tussen Kunst en Kitsch-achtige setting. Maar documenten kunnen ook gefotografeerd worden en per mail worden ingestuurd naar kasboekje@uu.nl.

Het materiaal dat binnenkomt wordt gebruikt in de zesdelige televisieserie Kasboekje van Nederland die vanaf 29 maart wordt uitgezonden door de NTR. Iedere aflevering staat een thema centraal en wordt een link gelegd met de actualiteit. Door middel van persoonlijke verhalen laat de televisieserie zien hoe Nederlanders nu én vroeger met hun geld omgingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl