EMA vestigt zich mogelijk op de Zuidas in Amsterdam
NOS Nieuws

Plan Amsterdam voor Europees Medicijnagentschap is een van de beste

Amsterdam gooit hoge ogen met het plan om het Europese Geneesmiddelen Agentschap (EMA) te huisvesten. Dat blijkt uit een eigen beoordeling van het EMA, dat alle aanbiedingen van de negentien kanshebbers heeft doorgenomen.

Sterke concurrenten van Amsterdam zijn Wenen, Barcelona, Kopenhagen en Milaan, die ook goede plannen hebben ingeleverd. Het EMA heeft gekeken naar wat de steden aanbieden qua gebouw, bereikbaarheid en welke kansen ze bieden voor gezinnen van medewerkers.

Het EMA heeft ook kritiek op Amsterdam. Het agentschap heeft zorgen over schoolplekken in Amsterdam voor de kinderen van medewerkers. Ook over het gebouw aan de Zuidas zijn nog onduidelijkheden. In het plan staat bijvoorbeeld geen informatie over computerveiligheid en opslag van data in het gebouw.

Dat laatste was ook een kritiekpunt van de Europese Commissie, die afgelopen week ook met een beoordeling kwam. Daarin werden alleen opmerkingen opgesomd. Het EMA heeft criteria ook een score gegeven, met kleuren van donkergroen (voldoet volledig aan de wensen) tot donkerrood (gevaar voor de voortzetting van de werkzaamheden van het agentschap).

Alleen maar rood

Sofia komt er het slechtst uit, met alleen maar rood in de beoordeling. Zo is de informatie die de Bulgaarse hoofdstad heeft geleverd over de nieuwe locatie slecht en onvolledig en daarbij is het gebouw moeilijk te bereiken. Als klap op de vuurpijl zegt meer dan 70 procent van het EMA-personeel te zullen vertrekken als het agentschap naar Sofia verhuist. De schade die daarmee wordt aangericht is onherstelbaar en de volksgezondheid kan daarmee in gevaar komen, waarschuwt het EMA.

Eind volgende maand stemmen de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten welk land het gaat worden. In hoeverre de aanbevelingen van het EMA hierin meespelen, is maar de vraag. Mogelijk zullen politieke argumenten bij de stemming zwaarder wegen dan de inhoudelijke beweegredenen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl