In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Advies: trein Amsterdam-Groningen moet veel sneller

De trein tussen Groningen en Amsterdam moet veel sneller worden. Dat is nodig om de economie in het noorden van het land te versterken, schrijft de Sociaal-Economische Raad van Noord-Nederland in een rapport. De reistijd moet van twee naar anderhalf uur, vindt het adviesorgaan.

"Het kennisnetwerk Groningen, de stormachtige ontwikkeling van Groningen als ICT-stad en het ontstaan van de 'datazone' Amsterdam-Groningen-Eemshaven heeft van Groningen een economisch knooppunt van nationale betekenis gemaakt", concludeert de SER.

De raad vindt snellere verbindingen cruciaal, schrijft RTV Noord. Er wordt ook gepleit voor het doortrekken van de spoorlijn naar Bremen en Hamburg.

Ook het vliegveld

Volgens de noordelijke SER wordt het met snellere verbindingen ook beter mogelijk voor inwoners van het noorden om in de Randstad te werken en voor Randstedelingen om in Noord-Nederland te werken . "De druk op de Randstad wordt hierdoor verminderd."

Groningen Airport Eelde moet volgens de raad gepositioneerd worden als luchthaven van nationale betekenis. Daarvoor is een extra verbinding met een internationale luchthaven nodig, zoals München. Sinds enige tijd heeft het vliegveld al een lijnverbinding met Kopenhagen.

Advertentie via Ster.nl