Krekels in Halloween Nightmares
Aangepast

Wie test de spoken in het spookhuis?

  • Nisrine Sahla

    redacteur NOS op 3

  • Nisrine Sahla

    redacteur NOS op 3

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het is oktober en dat betekent dat het spookhuisseizoen is begonnen. Met Halloween voor de deur, schieten de spookhuizen en evenementen in Nederland als paddenstoelen uit de grond.

Vorige week opende het 'grootste' spookhuis in de Benelux, Halloween Nightmares, zijn deuren in Utrecht. Het doet zijn naam blijkbaar eer aan: op de openingsavond moesten vijf mensen hyperventilerend naar buiten worden gebracht, een van hen ging met de ambulance door naar het ziekenhuis, schrijft DUIC.

Hoe eng mogen deze spookhuizen zijn? Is daar toezicht op? En is dat nodig? Dat zochten we uit. En dat bleek al een nachtmerrie op zich.

Als bezoekers hun armen kruisen, betekent dat dat ze niet verder willen of kunnen.

René van Os, Halloween Nightmares

Als eerste belden we de initiatiefnemers van Halloween Nightmares, Dion Varossieau, Janita Noorlander en Wilbert Vernooij. Maar ze waren alle drie niet bereikbaar voor commentaar.

De manager

De manager van Halloween Nightmares wel, René van Os. Volgens hem is het incident flink opgeblazen. "De vijf personen zijn overgebracht naar de ehbo-post op het terrein. Ze vonden het gewoon heel eng." Volgens René weten de acteurs die in het spookhuis werken hoe ze moeten handelen. "Acteurs kennen het noodsignaal. Als bezoekers hun armen kruisen, betekent dat dat ze niet verder willen of kunnen."

En acteurs weten ook dat iemand kan sterven van de schrik. "Mensen van de ehbo kunnen binnen vijf minuten bij het spookhuis zijn", zegt René.

Een waarschuwing voor iedere bezoeker van het spookhuis in Utrecht

Maar hoe zit het dan met de check vóóraf, om te kijken of het concept goed is? "Wij hebben een veiligheidsplan geschreven dat door specialisten is goedgekeurd. Het spookhuis is gebouwd en getekend door mensen die ervaring hebben met het bouwen van spookhuizen." Maar die kunnen we helaas niet spreken.

De keuringsinstantie

Dan zijn er twee keuringsinstanties die zich bezighouden met het keuren van attracties: TÜV en Vincotte. TÜV Nederland is een van oorsprong Duitse vereniging die onder andere pretparkattracties keurt.

"Wij kijken bij het keuren naar de regels die daarvoor in Nederland gelden. Die gaan vooral over de fysieke veiligheid van mensen. Dat ze geen verwondingen kunnen oplopen, nergens af kunnen vallen en dat er geen scherpe randen zijn", zegt een medewerker.

De persvoorlichter van Vincotte ligt ziek thuis en dus doen ze hier geen uitspraak over.

De toezichthouder

Dan is er nog de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. "Wij inspecteren of kermis- en pretparkattracties zijn goedgekeurd en veilig zijn. En we onderzoeken ongevallen met attracties", zegt de persvoorlichter.

Op angstgehalte letten ze niet. En of dat nodig is, is niet aan hen. "Wij kijken alleen naar technische veiligheid."

Halloween in Walibi

De specialist

De nieuwswebsite die alles over attractieparken en spookhuizen schrijft, is Looopings.nl. Redacteur Wessel Wit vertelt dat hij niets weet over keuringsteams die van tevoren een spookhuis controleren op angstlevels of mentale veiligheid van bezoekers. "Voor de officiële opening gaat een spookhuis vaak wel open voor échte Halloweenfans. Die kijken wel met een kritisch oog, maar zijn dus verder niet verantwoordelijk."

Of toezicht nodig is? Volgens Wessel is dat lastig om te beoordelen. "Tot nu toe is gebleken dat de begeleiding in pretparken goed geregeld is en de acteurs goed getraind zijn." Hij heeft wel twijfels over hoe het geregeld is bij particuliere spookhuizen. "Die initiatiefnemers in Utrecht zijn ondernemers, dus die hebben minder ervaring met het runnen van spookhuizen."

In Halloween Nightmares, het grootste spookhuis van de Benelux.

Oké, het lijkt er dus sterk op dat niet alle spookhuizen van tevoren testen. Bij een grotere organisatie heb je meer kans dat het angstgehalte een factor is.

Zoals bij Walibi Holland. Die organiseert jaarlijks het evenement Halloween Fright Nights. "Binnen Walibi hebben we een creatief evenemententeam dat over de bouw van spookhuizen en scare zones gaat. Zij tekenen, ontwikkelen en bouwen", zegt woordvoerder Tim Valkeman.

Daarbij houden ze ook rekening met leeftijden. "Wij doen dit op een een manier zoals de kijkwijzer voor films. Bij de spookhuizen ligt de adviesleeftijd op minimaal 16 jaar." Maar de organisatie doet ook aan preventieve maatregelen. "De acteurs krijgen van tevoren een cursus over hoe ver je kunt gaan en hoe je ruim op tijd kunt stoppen."

Iedere bezoeker is anders en iedereen reageert anders.

Dennis van Breukelen

Dennis van Breukelen (32) is acteur bij die Halloween Fright Nights. Hij noemt zichzelf spookhuis-expert. Volgens hem gaat het allemaal om de professionaliteit van de acteur en hoe hij/zij omgaat met schrikreacties van bezoekers. "Iedere bezoeker is anders en iedereen reageert anders. Als acteur merk je het vaak wel als iemand het niet leuk vindt, en daar moet je dan ook rekening mee houden."

Maar echte toezichthouders of controlechecks in spookhuizen zijn er volgens Dennis niet. En dus komt het neer op je eigen zelfredzaamheid. Betreden op eigen risico!

Deel artikel: