Aung San Suu Kyi EPA

Stad Oxford neemt Aung San Suu Kyi eretitel af

time icon

De Engelse stad Oxford heeft besloten om de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi haar eretitel te ontnemen. Aanleiding is haar omgang met de Rohingya-crisis in haar land. Suu Kyi studeerde tussen 1964 en 1967 aan Oxford University.

De gemeenteraad van Oxford stemde unaniem voor het afnemen van de titel Freedom to the City of Oxford, die ze in 1997 kreeg voor "haar lange gevecht voor democratie". Eind november komt de raad opnieuw bijeen om haar de titel te ontnemen.

Ongepast

Volgens de raad is het ongepast voor Suu Kyi om de titel te dragen, omdat onder haar leiderschap meer dan een half miljoen Rohingya-moslims zijn gevlucht tijdens een golf van legergeweld in de deelstaat Rakhine. Het is voor het eerst dat iemand de titel kwijtraakt. "Mensen zijn geschokt door de situatie in Myanmar", zegt raadsvoorzitter Price. "Het is hoogst uitzonderlijk dat ze zich niet heeft uitgesproken tegen de wantoestanden in het land."

Vorige week besloot Oxford University al een portret van Suu Kyi van de muur te halen. Verschillende andere topuniversiteiten waarvan de Nobelprijswinnares eredoctoraten en -titels heeft gekregen, overwegen vergelijkbare stappen.

STER Reclame