Acts presenteerde het programma van de Leeuwarden-Fryslan Culturele Hoofdstad van Europa 2018
NOS NieuwsAangepast

Leeuwarden wordt in 2018 overgenomen door reuzen en paarden

  • Jeroen Wielaert

    verslaggever

  • Jeroen Wielaert

    verslaggever

Franse reuzen en Friese paarden. Het worden gewilde publiekstrekkers in 2018 in Leeuwarden dat dan de culturele hoofdstad van Europa is. Gisteravond werd onder grote belangstelling het programma van het cultureel evenement bekendgemaakt.

Het wereldberoemde straattheater Royal de Luxe komt uit standplaats Nantes naar Friesland om er een mysterieuze route te volgen met gigantische folkloristische marionetten. Paarden spelen de hoofdrol in de muziekvoorstelling De Stormruiter, waarvoor al 10.000 kaarten zijn verkocht.

Dare to dream, dare to act, dare to be different. Dat is het motto dat Friesland gebruikt, om het belang van dromen, doen en verschillend zijn te benadrukken. Het verschilt sterk met de insteek van Rotterdam, in 2001 Europese Culturele Hoofdstad. Toen stond het idee van de moderne metropool centraal, met de multiculturele basisgedachte dat de stad veel steden herbergt.

'Mienskip'

In Leeuwarden zijn ze blij dat de Europese keuzecommissie gekozen heeft voor het lokkend begrip 'iepen mienskip', goed Fries voor open gemeenschap. Het idee daarbij is om de gemeenschap open te stellen voor nieuwe ideeën en gedachten. In die geest gaat het in het komend jaar verder dan Leeuwarden alleen. Ook Groningen en Drenthe doen mee.

In de aanloop is veel te doen geweest over financiële tekorten. Dat kwam op het laatst goed met extra bijdragen van de Provincie Friesland. Transportorganisatie Arriva heeft zich bij de hoofdsponsors gevoegd. Het totale budget bedraagt 70 miljoen euro.

Op het Leeuwarder Gouverneurplein vertolkte de Friese zangeres Nynke Laverman bij de presentatie voor het eerst het 2018-lied, dat geschreven werd door Sytse Pruiksma. Acteur Peter Tuinman las een melancholisch gedicht voor van de uit Friesland afkomstige dichter Slauerhoff.

Johnny Depp-achtige-piraat

Aan het publiek werden allerlei projecten gepresenteerd die volgend jaar te zien en te beleven zijn. Zo werden de Tall Ships Races die in augustus in Harlingen plaatsvinden bijvoorbeeld gepresenteerd door een Johnny Depp-achtige-piraat en presenteerde boer Piet (uit Boer Zoekt Vrouw) het project Potatoes Go Wild over aardappels in de kunst.

Het programma gaat veel verder dan Leeuwarden alleen. Het onderdeel Sense of Place, gewijd aan het hele Noordelijke Waddengebied, moet een vorm van erfgoed worden. De landschapskunstwerken die er komen blijven ook na 2018 te zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl