Een nier wordt getransplanteerd
NOS NieuwsAangepast

185.000 transplantaties in 50 jaar dankzij Eurotransplant

De organisatie Eurotransplant bestaat 50 jaar. Sinds de oprichting in 1967 coördineert de nonprofit-organisatie internationale orgaandonaties. De komende dagen wordt het jubileum gevierd tijdens een internationaal congres in Noordwijk.

Vanuit het kantoor in Leiden worden elk jaar duizenden mensen aan een nieuw orgaan geholpen. Op een groot scherm komen de donormeldingen binnen. Acht landen zijn aangesloten bij Eurotransplant: Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Kroatië, Hongarije, Luxemburg en Slovenië.

"Het kan hier dan ook ontzettend druk zijn op het moment dat er veel meldingen zijn. Vooral omdat zo'n transplantatie snel geregeld moet worden", zegt Juliette van der Laan van Eurotransplant tegen verslaggever Jozephine Trehy.

"Er is natuurlijk een enorme tijdsdruk aan gebonden. Je moet je voorstellen dat wij de melding zes uur voordat de transplantatie begint, krijgen."

Zodra er een melding binnenkomt moet er eerst worden gekeken welke patiënt in aanmerking komt voor een orgaan. Daarna wordt er zo snel mogelijk contact gelegd met de artsen in het transplantatiecentrum van de patiënt die het orgaan krijgt.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

In een ideale situatie gebeurt de overdracht binnen vier tot zes uur. Zo'n transport kan ook internationaal zijn. "Een orgaan van een donor gaat dus van het ziekenhuis in het ene land naar een ontvanger in een ander land. Dan tikken de uren heel erg hard weg."

De telefonistes moeten dus hun talen kennen, maar daarnaast ook stressbestendig zijn. Een van hun taken is om te controleren of de operatie goed is gelukt. Een van de telefonistes geeft als voorbeeld een orgaandonor bij wie een lever is verwijderd en die naar een kind is gegaan.

Heel verdrietig nieuws, maar aan de andere kant voor een patiënt heel vreugdevol.

Juliette van der Laan van Eurotransplant

"Het kind is klein, dus de lever moest gesplitst worden omdat die van een volwassene was", zegt een van de telefonistes. "Ik heb net een telefoontje gekregen dat de lever succesvol getransplanteerd is."

Tijdens het gesprek komt een andere melding binnen. Van een jonge vrouw die is overleden zijn zes organen geaccepteerd. "Het gaat om het hart, long, lever, dunne darm en de alvleesklier. Heel verdrietig nieuws, maar aan de andere kant voor een patiënt heel vreugdevol natuurlijk dat die een nieuwe orgaan gaat krijgen."

Dit jaar zijn er 174 overleden Nederlandse donoren die een orgaan hebben gegeven. In de acht landen samen zijn er tot nu toe 1453 donoren. In 2016 waren dat er 1485, van wie 167 Nederlanders.

In totaal waren er vorig jaar 235 overleden Nederlandse donoren. Maar natuurlijk kunnen er ook organen geschonken worden van levende donoren: zo werden er 328 Nederlandse nieren gedoneerd van levende donoren. Een kwart van de organen gaat naar het buitenland. Als er binnen de acht landen geen ontvanger wordt gevonden, dan wordt het orgaan in andere landen aangeboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl