De Staat van Oranje

'Na het vertrek van Hiddink is het echt een puinhoop geworden'

Het Nederlandse voetbal bevindt zich misschien wel in de donkerste periode van de laatste vijftig jaar. In de week van de waarheid komen vijf prominente voetbalkenners aan het woord over de staat van het voetbal. Vandaag in de 'Staat van Oranje': Foppe de Haan.

Foppe de Haan windt zich op langs de lijn

Dat het Nederlandse voetbal op z'n gat ligt, gaat Foppe de Haan aan het hart. De 74-jarige Fries denkt echter niet dat de slechte prestaties van Nederlandse clubs in Europa in verband staan met het niveau van het Nederlands elftal.

"Nee, dat geloof ik niet. Er spelen nog altijd veel jongens in het buitenland", zegt De Haan vanuit zijn vakantiehuis in Kaapstad. "De kwaliteit van de voetballers is gewoon minder, maar als we het over Oranje hebben is het hele kwalificatietraject al ongelukkig."

Onrustiger dan het was kan het nooit meer worden.

Foppe de Haan

De Haan geniet nog na van het succes met de Oranjevrouwen. Als assistent van bondscoach Sarina Wiegman had hij een belangrijk aandeel in de Europese titel. Een succes waar de mannen voorlopig alleen van kunnen dromen.

"Het is eigenlijk al misgegaan bij de wisseling Guus Hiddink-Danny Blind", meent De Haan, die in 2006 en 2007 Europees kampioen met Jong Oranje werd. "Hiddink begon natuurlijk niet goed, maar toen hij het naar mijn idee net een beetje op de rit kreeg werd hij eruit gegooid. Daarna is het echt een puinhoop geworden."

Foppe de Haan met de Europese beker

Hiddink werd in juni 2015 opgevolgd door Blind. Die speelde met Oranje vier EK-kwalificatieduels, verloor er drie en wist zich niet te plaatsen voor het EK in Frankrijk. Desondanks mocht hij aanblijven als bondscoach.

In mei 2016 werd Advocaat aangesteld als assistent van Blind. Drie maanden later, nog voor de kwalificatiereeks voor het WK begonnen was, vertrok de Haagse oefenmeester alweer naar Fenerbahçe.

'Onrustiger kan het niet meer worden'

De Haan: "Toen Fenerbahçe op de deur klopte was Advocaat ook net zo snel weer weg. Ook Marco van Basten besloot te vertrekken. Hij ging naar de FIFA. Als klap op de vuurpijl werd Blind ontslagen als bondscoach. Daarna kwam Advocaat toch weer terug. En dan heb ik het nog niet eens over de bestuurlijke onrust. Onrustiger dan het was kan het nooit meer worden..."

Deze onrust heeft invloed op het spel van Oranje, ziet De Haan. "Als de groep sterk is overleef je deze storm wel. Maar Oranje heeft een jonge groep en de oude spelers als Wesley Sneijder en Robin van Persie, van wie je wat mag verwachten, vallen weg. Ook Arjen Robben is niet meer zo goed als hij was."

Ik denk niet dat Oranje het WK haalt.

Foppe de Haan

De Haan heeft weinig hoop dat Oranje snel weer aan de top staat. "Op korte termijn wordt het niet beter. Of het moet allemaal goed vallen, maar dat heeft hoe dan ook tijd nodig. In Oranje onder 19 zitten wel veel goede spelers, maar het is altijd maar de vraag hoe ze zich ontwikkelen", zegt De Haan.

"En wat gebeurt er na dit kwalificatietraject? Advocaat gaat weg. En als Oranje toch nog het WK haalt dan is hij weg na het WK. En daar ligt het volgende probleem, want wie volgt hem op? Eerst moet de structuur bij de bond maar eens goed zijn."

De Haan heeft daarom een logische conclusie: "Ik denk niet dat Oranje het WK haalt. Dat dacht ik al vanaf het moment dat Hiddink vertrok bij Oranje. Ik hoop natuurlijk wel dat Nederland in Rusland gaat spelen. Dus ik hoop echt dat ik fout zit..."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl