Boris Johnson
NOS NieuwsAangepast

Boris Johnson schokt met uitspraak over de lijken van Sirte

In Groot-Brittannië heeft minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson weer eens voor opschudding gezorgd. Op het congres van zijn Conservatieve Partij zei Johnson dat de Libische stad Sirte, een voormalig bolwerk van IS, zomaar het nieuwe Dubai zou kunnen worden, mits de lijken uit de straten worden weggehaald.

Volgens Johnson willen zakenmensen investeren in de Libische kuststad, die nog geen jaar geleden werd heroverd op Islamitische Staat.

Politieke tegenstanders hadden geen goed woord over voor de toespraak van de voormalige burgemeester van Londen en brexit-voorvechter, die bekend staat om zijn krasse uitspraken.

'Simplistische benadering'

Ook internationaal was er kritiek op Johnson. De Zweedse oud-premier Carl Bildt zei sarcastisch: "Misschien heeft Boris Johnson een iets te simplistische benadering van hoe landen na een oorlog aan wederopbouw doen. Ietsje maar."

Drie dagen geleden kwam Johnson ook in het nieuws, toen bekend werd dat hij tijdens een eerder bezoek aan Myanmar een gedicht van Kipling wilde opzeggen over de koloniale tijd. De Britse ambassadeur moest zijn baas erop wijzen dat dat ongepast was.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl