Politie bij Mandalay Hotel in Las Vegas
NOS NieuwsAangepast

Facebook en Google toonden nepnieuws over aanslag Las Vegas

Google en Facebook hebben na de aanslag in Las Vegas gisteren korte tijd nepnieuws getoond. De techbedrijven grepen snel in, maar gezien de schaal waarop ze opereren, verspreidt zulk nieuws zich makkelijk.

In de uren na de aanslag ging er een naam rond van de mogelijke dader. Die informatie klopte niet. Zodra iemand de betreffende naam googelde, kwam een bericht van forum 4chan naar boven, dat berucht is om het verspreiden van hoaxen en verkeerde informatie. Het bericht was door Google prominent uitgelicht, wat normaal voorbehouden is aan onder meer bekende nieuwsorganisaties.

Bij Facebook betrof het onjuiste informatie die werd verspreid door de site Alt-Right, schrijft de Financial Times. De informatie verscheen op de speciale pagina op Facebook waar gebruikers kunnen zien of hun vrienden en familieleden veilig zijn. Daarnaast toonde de trending-topic-lijst van Facebook twee berichten van Sputnik, een door het Kremlin gesponsorde nieuwsorganisatie, constateerde een journalist van The New York Times.

Ook Twitter werd in verlegenheid gebracht, schrijft de Financial Times. Een gebruiker kreeg bij een aan Las Vegas gerelateerde zoekopdracht als suggestie allereerst een tweet van Infowars te zien. Deze site die bekend staat om zijn complottheorieën, meldde dat de aanslag het werk was van IS, iets wat de terreurorganisatie heeft geclaimd maar wat later werd tegengesproken door de autoriteiten. Twitter kon niet zeggen hoeveel mensen de tweet hebben gezien, maar wijst er wel op dat het per gebruiker verschilt wat bovenaan staat.

Verbeteren

Google bood naar aanleiding van het 4chan-bericht zijn excuses aan en belooft "het algoritme verder te verbeteren, zodat dit in de toekomst niet kan gebeuren". Facebook zegt dat de onjuiste informatie van Alt-Right snel was ontdekt, maar dat het "een paar minuten" duurde voordat het kon worden verwijderd. Het platform betreurt dat dit kon gebeuren.

Bij de aanslag in Las Vegas kwamen 59 mensen om het leven en raakten meer dan 520 mensen gewond. Ze werden tijdens een muziekfestival aan de Strip beschoten vanaf de 32ste verdieping van het Mandalay Bay hotel. De dader, een 64-jarige Amerikaan, pleegde daarna zelfmoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl