Nadia Comaneci in actie op de Olympische Spelen van 1976 in Montreal
NOS SportAangepast

Turnlegende Comaneci na 41 jaar terug in Montreal

Op de Olympische Spelen van Montreal in 1976 zorgde ze voor een legendarisch moment in de sportgeschiedenis. Nadia Comaneci, een 14-jarig meisje uit Roemenië, werd de eerste turnster die de perfecte score kreeg: een 10, voor haar oefening op de brug.

Nu, 41 jaar later, is Comaneci terug in Montreal, als officiële woordvoerster van de WK turnen die deze week worden gehouden. En die functie vervult ze met verve en grandeur. Van het tengere verlegen meisje van toen is weinig meer te bekennen.

Turnlegende Nadia Comaneci na 41 jaar terug in Montreal

Nadia Comaneci, op haar dertiende al Europees kampioen, klopt in Montreal de onverslaanbaar geachte Russinnen en veroverde drie keer goud. Maar wat vooral is blijven hangen is die unieke 10. Uniek, omdat tegenwoordig een 10 niet meer gehaald kan worden. Dat werd in 2006 afgeschaft.

Er gaat geen dag voorbij zonder dat iemand tegen Comaneci over die perfecte score begint, geeft ze vier decennia later in Montreal toe. Haar prestatie werd nog iconischer omdat de score 10,00 destijds niet op het scorebord paste. Voor de Spelen van 1976 werd nog geen rekening gehouden met een perfecte turnoefening. En dus stond er na afloop een 1,00 op het bord.

Er staat een 1,00 maar Nadia Comaneci kreeg een 10 voor haar olympische oefening

"Veel moeders van deze dames waren niet eens geboren toen ik aan wedstrijden meedeed", zegt Comaneci. "Maar ze herinneren het zich toch. En dankzij YouTube kunnen ze zien wat er 41 jaar geleden is gebeurd. Ik ben blij dat ik nog steeds onderdeel ben van deze prachtsport turnen."

Sanne Wevers, collega-olympisch kampioene, kent Comaneci uiteraard ook en had in Montreal een ontmoeting met haar. "Natuurlijk is zij bekend van de eerste tien. Dat zij onze sport veertig jaar geleden zo op de kaart heeft weet te zetten, als 14-jarig meisje, dat is wel heel bijzonder."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl