NOS NieuwsAangepast

'Veel doden bij protesten Libië'

In Libië zouden bij protesten tegen Muamar Kadhafi tientallen doden zijn gevallen. Volgens diverse bronnen is met scherp geschoten op betogers. Die hadden vandaag uitgeroepen tot Dag van Woede.

Volgens een krant van de oppositie zijn in de steden el-Beida en Benghazi veel doden gevallen.

Gevechten

In diverse steden braken gevechten uit tussen tegenstanders van Kadhafi en de ordediensten.

In de oostelijke stad El-Beida zouden vijftien mensen gewond zijn geraakt bij confrontaties tussen voor- en tegenstanders van Kadhafi. De gevechten braken uit na de begrafenis van twee betogers die gisteren waren omgekomen bij gevechten.

In de hoofdstad Tripoli gingen ook aanhangers van Kadhafi de straat op. Ze schreeuwden leuzen als 'Wij verdedigen Kadhafi en de revolutie' en 'De revolutie gaat door'. De demonstranten wilden zo tegenwicht bieden aan de massale protesten tegen de 68-jarige Kadhafi.

Hoeveel mensen er in Libië op de been waren, blijft onduidelijk, want er komt maar spaarzaam informatie naar buiten uit Libië.

Doden

Gisteren traden Libische ordetroepen ook al hard op tegen betogers. In El-Beida zou met scherp zijn geschoten op demonstranten. Daarbij zouden vier mensen zijn omgekomen. Volgens andere onbevestigde berichten zijn er zelfs dertien doden gevallen.

De demonstraties in El-Beida volgden op betogingen in Benghazi, een stad 200 kilometer ten zuidwesten van El-Beida. Bij die betogingen zouden twee doden zijn gevallen en tientallen mensen gewond zijn geraakt. De ordediensten gebruikten waterkanonnen, traangas en rubberen kogels om de betogers uiteen te drijven.

Aanhoudingen

Aanleiding voor de betogingen was de arrestatie van een mensenrechtenactivist. Human Rights Watch zegt dat de Libische autoriteiten veertien mensen die de protesten hebben voorbereid, hebben aangehouden.

De mensenrechtenorganisatie eist dat zij onmiddellijk worden vrijgelaten. De Europese Unie dringt er bij Libië op aan de vrijheid van meningsuiting in het land toe te staan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl