Barcelona ziet zwart van de demonstranten.
NOS NieuwsAangepast

Demonstranten nemen bezit van hart Barcelona

Tienduizenden Catalanen zijn vandaag op de been in de regio om te demonstreren tegen het geweld van zondag. De Spaanse politie greep toen hardhandig in bij het door Madrid verboden referendum. De Spaanse koning Felipe heeft aangekondigd dat hij vanavond om 21.00 uur het volk zal toespreken.

In Barcelona, de Catalaanse hoofdstad, verzamelden duizenden demonstranten zich bij het hoofdkantoor van de nationale politie. De menigte scandeerde leuzen waarin de Spaanse politie een "bezettingsmacht" werd genoemd. Ze riepen de Spaanse agenten op te vertrekken uit Catalonië.

De regering in Madrid had de afgelopen weken veel extra agenten naar Barcelona gestuurd vanwege het in hun ogen onwettige onafhankelijkheidsreferendum. Bij die volksraadpleging stemde een ruime meerderheid voor afscheiding van de Catalaanse regio van Spanje.

Metrostations gesloten

In heel Catalonië is vandaag gestaakt en gedemonstreerd uit protest tegen het geweld van zondag. Metrostations zijn nog gesloten en wegen worden geblokkeerd. Als gevolg van die wegblokkades moest een fabriek van autofabrikant Seat worden stilgelegd. Onderdelen konden de fabriek op zo'n 40 kilometer van Barcelona niet bereiken.

Ook was een aantal scholen en musea dicht. De acties worden gesteund door een groot deel van de Catalaanse vakbonden.

Brandweer Catalonië protesteert in Barcelona

"Het lijkt erop dat veel mensen gehoor geven aan de oproep om te staken, ook al doen de twee grootste vakbonden van het land niet mee", zei correspondent Rop Zoutberg eerder vandaag. De twee bonden zitten tussen twee vuren, omdat ze zowel Catalaanse als niet-Catalaanse werknemers vertegenwoordigen.

De Catalaanse president Puïgdemont heeft de demonstranten opgeroepen om geen geweld te gebruiken. "Laat je niet provoceren. De wereld heeft gezien dat we een vreedzaam volk zijn."

Hotels hebben agenten die daar verbleven op straat gezet. Zij hebben waarschijnlijk gehoor gegeven aan boze Catalanen die daarop aandrongen. "We willen niet dat onze hotels dienen als vestingen", zei burgemeester Candini van Calella gisteren tegen een verontwaardigde menigte die zich op een centraal plein met veel hotels had verzameld.

Ook voetbalclub FC Barcelona legt alles stil. "Op dit cruciale moment in onze geschiedenis bevestigt FC Barcelona nog eens zijn betrokkenheid bij de vrijheid en bij het Catalaanse volk", zegt voorzitter Josep Maria Bartomeu.

De staking heeft voor Barcelona overigens geen grote gevolgen. De meeste voetballers hebben zich bij hun nationale elftal gevoegd voor de WK-kwalificatiewedstrijden van komende week.

FC Barcelona doet mee aan Catalaanse staking

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl