Geneesmiddelenfabrikant Janssen is discussie over medicijnprijzen beu

Aangepast
ANP

Geneesmiddelenfabrikant Janssen is helemaal klaar met de discussie over de prijs van medicijnen. Het bedrijf overweegt zich terug te trekken uit de onderhandelingen in Nederland over de prijzen voor nieuwe medicijnen. Sonja Willems van Janssen Benelux dreigt in het Financieele Dagblad zelfs weg te gaan uit Nederland.

De discussie in Nederland gaat enkel over de prijs, niet over waar een patiƫnt mee gebaat is, verzucht de Janssen-directeur. Een nieuw medicijn tegen bloedkanker wordt enkel voor een kleine groep patiƫnten vergoed, niet voor een grotere groep omdat het het ministerie van Volksgezondheid meer korting wil.

Ik voel me opgejaagd wild.

Directeur Sonja Willems van Janssen Benelux

"Ik voel me opgejaagd wild", zegt Willems. "De behandeling die ons ten deel valt is absoluut respectloos. Als dit zo doorgaat heb ik hier intern gezegd, dan doe ik hier op kantoor in Breda het licht uit."

Om die reden overweegt Janssen niet langer mee te doen aan de onderhandelingen met verzekeraars en het ministerie van Volksgezondheid over de introductieprijs van nieuwe medicijnen. "We registeren onze nieuwe geneesmiddelen en vervolgens zeggen we: dit is de prijs, zie maar wat je ermee doet. Jongens, trek je eigen plan."

De ferme taal komt niet zomaar uit de lucht vallen. Vandaag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over dure medicijnen, op initiatief van PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. Hij beschuldigt de farma-industrie van het maken van woekerwinsten.

35.000 werknemers

Het van origine Belgische Janssen Pharmaceutica is sinds 1961 de belangrijkste geneesmiddelendivisie van het Amerikaanse gezondheidsbedrijf Johnson & Johnson. Met 35.000 werknemers is het een van de grootste medicijnfabrikanten ter wereld.

Bij Janssen in Nederland werken 2100 mensen bij de ontwikkeling en productie van geneesmiddelen. Bekende medicijnen zijn ontstekingsremmers Remicade en Stelara en het kankermedicijn Zytiga.

STER Reclame