De Gezamenlijke Brandweer beklimt vandaag de Erasmusbrug
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 2/10: Catalonië stemt 'ja' en Plasterk naar Sint-Maarten

Goedemorgen, de Catalanen hebben massaal voor onafhankelijkheid gestemd. En vandaag wordt de Nobelprijs voor Geneeskunde uitgereikt.

Vandaag trekt de regen naar het oosten weg, maar vallen er later verspreid buien. Tussendoor is er soms zon en bij een stevige westenwind wordt het 15 tot 17 graden. Moet je de deur uit? Dit is het overzicht van eventuele files en de situatie op het spoor.

Wat brengt vandaag?

- De Nobelprijs voor Geneeskunde wordt uitgereikt, de eerste van dit jaar. De prijs wordt sinds 1901 uitgereikt aan een persoon die "de wereld heeft verbeterd door een uitvinding of ontdekking op het gebied van geneeskunde".

- Minister Plasterk bezoekt weer Sint-Maarten. Ditmaal samen met Eugene Rhuggenaath, de minister-president van Curaçao. Plasterk is op het eiland onder andere aanwezig bij het ontladen van het schip Karel Doorman, dat hulpgoederen brengt naar het door orkaan Irma geteisterde eiland. Ook brengen de minister en Rhuggenaath een bezoek aan de militairen die actief zijn op het eiland.

-Het hoogtereddingsteam van de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam-Rijnmond beklimt vandaag het icoon van Rotterdam: de 139 meter hoge Erasmusbrug. Dat doen ze om te oefenen hoe mensen uit bizarre situaties gered kunnen worden. Voor het team van de Rotterdamse brandweer is het voor het eerst.

Feest in Catalonië

Wat heb je gemist?

Het regiobestuur van Catalonië meldt dat bij het referendum over afscheiding 90 procent van de mensen ja heeft gestemd. Van de 5,3 miljoen kiesgerechtigden kwamen er 2,26 miljoen opdagen.

Regio-president Carlos Puigdemont zei in een tv-toespraak de uitslag van het referendum zo snel mogelijk naar het regio-parlement te sturen. Dat parlement roept waarschijnlijk eenzijdig de onafhankelijkheid van Catalonië uit.

De volksraadpleging was door de hoogste Spaanse rechter verboden. Het referendum verliep door hard politie-optreden zeer onrustig. Volgens de Catalaanse autoriteiten raakten meer dan 840 mensen gewond.

Ander nieuws uit de nacht:

Marineschip Karel Doorman aangekomen op Sint-Maarten: het schip is volgeladen met hulpgoederen voor het Caribische eiland

'Leraren basisonderwijs dreigen met nieuwe staking': donderdag staat er een staking op het programma, maar een nieuwe staking zit er alweer aan te komen

IS eist verantwoordelijkheid terreuraanval Marseille op: twee vrouwen werden gisteren doodgestoken door een man die "Allahoe akbar" riep.

En dan nog dit

Vandaag wordt het duidelijk of Leen Bakker ruim duizend mensen een hoogslaper tegen gereduceerde prijs moet leveren. In augustus meldden honderden mensen zich bij een juridisch adviesbureau omdat er onenigheid was ontstaan over een hoogslaper die met flinke kortingen werd aangeboden op de website van de meubelwinkel.

Sommige bedden van het merk Hoppekids kostten ineens nog maar 24 euro, in plaats van 319 euro. Leen Bakker weigert de hoogslapers voor dat bedrag te leveren. Vandaag volgt de uitspraak van de rechter.

De hoogslaper van Leen Bakker

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl