Dossiers van een jeugdhulpverlener
NOS NieuwsAangepast

'Ggz-instelling Limburg staakt jeugdzorg om bezuinigingen'

Een ggz-instelling in Zuid-Limburg stopt binnen enkele weken met de zorg aan een nog onbekend aantal kinderen. In NRC zegt de instelling dat door gemeentelijke bezuinigingen dezelfde zorg door steeds minder medewerkers geleverd moet worden. Daardoor wordt de werkdruk te hoog.

Bij de instelling Mondriaan worden zo'n vijfhonderd kinderen behandeld. Voor hoeveel van hen straks de zorg wegvalt, kan de instelling nog niet zeggen.

Volgens een bestuurder van Mondriaan wordt de situatie op korte termijn onwerkbaar. "Ik grijp in voordat de werkdruk voor mijn psychiaters en verpleegkundigen onverantwoord hoog wordt. Niemand wil dat de kinderen de dupe worden van de situatie, maar dit kan zo niet langer."

Dordrecht

Mondriaan is de tweede zorginstelling in korte tijd die maatregelen neemt. Vrijdag meldde jeugdbeschermingsorganisatie William Schrikker Groep dat deze niet meedoet aan de aanbesteding van jeugdzorg in Dordrecht en omstreken. De geboden vergoedingen zijn te laag om goede zorg te garanderen, zegt de instelling. Kinderen van driehonderd gezinnen dreigen daardoor volgend jaar hun begeleider te verliezen.

In 2015 ging de verantwoordelijkheid voor de jeugdzorg over van provincies naar gemeenten. Sindsdien is er bij elkaar zo'n 15 procent bezuinigd op de jeugdzorg, schrijft NRC. De werkdruk van zorgaanbieders is daardoor flink toegenomen.

Uit onderzoek van de NOS en het blad Binnenlands bestuur onder 228 gemeentebesturen kwam twee weken geleden naar voren dat steeds meer kinderen zich bij gemeenten melden voor jeugdzorg, terwijl het budget vaak al op is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl