Holland Acht net naast WK-podium Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Bij de WK roeien in Sarasota (VS) is de Holland Acht net naast het erepodium geëindigd. De Oranjeboot perste er een indrukwekkende eindsprint uit, maar kwam op de meet 0,33 tekort voor het brons.

Van het achttal dat brons won bij de WK van 2015 en de Spelen van 2016 zaten Tone Wieten, Kaj Hendriks, Boaz Meylink, Mechiel Versluis en Robert Lücken ook nu weer in de boot, samen met Bjorn van den Ende, Ruben Knab en Roel Braas.

Nederland lag na 1.500 meter nog laatste en rook dankzij een machtige eindsprint nog aan brons. Duitsland (zilver in 2015 en 2016) leidde van start tot finish. Wereld- en olympisch kampioen Groot-Brittannië had de finale niet gehaald.

Slagman Lücken: van ziekenhuis naar WK-finale

Vrouwenacht laatste in WK-finale

De Nederlandse vrouwenacht haalde ook de finale, maar wist daarin niet voor een verrassing te zorgen. De boot gleed in de finale als laatste over de meet. Nederland was ook bij de WK van 2015 en de Spelen van 2016 laatste geworden

In Sarasota hadden de ervaren Monica Lanz, Aletta Jorritsma, José van Veen, Kirsten Wielaard en Lies Rustenburg gezelschap van de talenten Karolien Florijn, Ymkje Clevering en Veronique Meester.

Die acht kwamen in de finale nog tekort. De titel ging naar Roemenië (brons op de Spelen), dat Canada (brons bij de WK van 2015) achter zich hield. Amerika, al elf jaar ongeslagen op titeltoernooien, werd tot verdriet van de fans vierde.

​Vrouwenacht laatste in WK-finale Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Scheenaard vijfde in finale skiff

Ook voor skiffeuze Lisa Scheenaard zat een stunt er niet in op de slotdag van de WK in Sarasota. De Eindhovense kwam niet verder dan de vijfde plaats.

Scheenaard (29) ging vorig jaar als reserve van de dubbelvier mee naar de Spelen. In Rio moest ze toezien hoe die boot zilver veroverde. Dit jaar pakte ze bij de EK en bij twee wereldbekerwedstrijden zilver, twee keer in de dubbeltwee en een keer in de dubbelvier.

In Sarasota was het halen van de finale al een prima prestatie. In die finale stond er geen maat op Jeannine Gmelin, die na 700 meter de leiding nam en Victoria Thornley, winnares van olympisch zilver in de dubbeltwee, achter zich hield.

STER reclame