NOS Nieuws

Spreeuw herovert titel op vogelteldag

De jaarlijkse vogelteldag heeft een overwinning opgeleverd voor de spreeuw. De trekvogel werd vandaag 66.723 keer geteld en bleef de belangrijkste concurrent, de vink, daarmee een straatlengte voor. De verrassende winnaar van vorig jaar, de graspieper, bleef steken op plaats drie.

Op ruim 100 locaties telden vogelaars de trekvogels die ze zagen. Het totale aantal gespotte dieren was met 194.581 lager dan voorgaande jaren. Dat komt volgens de Vogelbescherming vooral door de regen, waardoor er minder vogels vlogen dan normaal.

De spreeuw was vaker het meest getelde dier op de vogelteldag. Rond deze tijd van het jaar zijn er doorgaans veel spreeuwen in Nederland. De spreeuwen die normaal al hier zijn, krijgen gezelschap van soortgenoten die de kou in Scandinavië en Oost-Europa ontvluchten. Over een paar weken trekt een deel weer weg om de winter elders door te brengen.

Smient

Opvallendste nieuwkomer in de top is volgens de Vogelbescherming de smient, oftewel de fluiteend. Deze vogel werd 2501 keer geteld en eindigde daarmee op plaats tien. Normaal komen de meeste smienten pas in oktober en november naar Nederland om te overwinteren.

De Nederlandse vogelteldag is onderdeel van Euro Birdwatch, een initiatief waaraan veertig Europese landen meedoen. Doel is om een beter beeld te krijgen van de vogeltrek in Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl