Nederlandse ploegen uitgeschakeld op achtervolging Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse aflossingsploegen zijn er bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in Boedapest niet in geslaagd de finale te bereiken. Zowel de mannen als de vrouwen liepen in de halve finale tegen diskwalificatie op.

Nederland is de regerend wereldkampioen, maar vandaag liep het niet bij Sjinkie Knegt, Dylan Hoogerwerf, Itzhak de Laat en Daan Breeuwsma.

De ploeg ging als derde de laatste ronde in. Knegt probeerde tevergeefs nog wat te forceren, maar hij werd gehinderd door een vallende Hongaar. "Ik had er nog vertrouwen in dat we als tweede over de streep zouden gaan, maar helaas."

Het had hoe dan ook geen plek in de finale opgeleverd, want na afloop werd Nederland door de jury gediskwalificeerd voor een foute wissel tussen Breeuwsma en Knegt.

"Daan en ik missen elkaar", baalde Knegt van die wissel, waarbij ze gehinderd werden door de Kazachen. "Dat was een hele domme fout, maar die Kazachen vliegen er blind in."

Kasandra Bradette kan door terwijl achter haar Arianna Fontana en Suzanne Schulting vallen AFP

De Nederlandse vrouwen lagen lang op de tweede plaats en op koers voor de finale, maar in de slotronden ging het alsnog mis. Suzanne Schulting werd gepasseerd door Arianna Fontana en in een ultieme poging dat te herstellen bracht ze zichzelf en de Italiaanse ten val.

Na bestudering van de beelden besloot de jury zowel Italië als Nederland te straffen, waardoor Japan als lachende derde samen met Canada naar de finale ging.

Op donderdag was Schulting ook al tegen twee diskwalificaties aangelopen op de 500 en 1.500 meter. "Alweer een straf, mijn derde dit toernooi", verzuchtte ze na afloop. "Deze is extra zuur omdat het met het team is."

De wereldbekerwedstrijden in Hongarije zijn de eerste races van het shorttrackseizoen. Volgende week verhuist het peloton naar Dordrecht.

STER reclame