NOS SportAangepast

Volleybalsters naar EK-finale na zoete wraak op Azerbeidzjan

Volleybalsters naar finale na knappe zege op Azerbeidzjan

De Nederlandse volleybalsters hebben net als twee jaar geleden de finale van het EK bereikt. In Bakoe werd gastland Azerbeidzjan in vijf sets verslagen: 3-2 (20-25, 25-19, 25-19, 25-27, 15-12).

Hoewel Oranje de laatste jaren een grotere staat van dienst heeft dan Azerbeidzjan, wisten de speelsters dat het geen gemakkelijke opgave zou worden. Zowel bij de Europese Spelen in 2015 als bij het WK-kwalificatietoernooi eerder dit jaar was Azerbeidzjan in eigen land immers te sterk gebleken voor Oranje.

Ook nu probeerde de thuisploeg Oranje te overdonderen. De ploeg van bondscoach Jamie Morrison wankelde in het begin, maar herstelde zich knap in het de tweede en derde set en leek bij 17-10 en 19-12 in de vierde op weg naar de zege.

  • CEV.LU
    Lonneke Slöetjes en Laura Dijkema schreeuwen het uit na een punt tegen Azerbeidzjan
  • CEV.LU
    Laura Dijkema en Robin de Kruijf vieren de zege op Azerbeidzjan
  • CEV.LU
    Feest bij de volleybalsters na het bereiken van de EK-finale

Azerbeidzjan knokte zich echter terug en dwong in extremis een beslissende vijfde set af. In de zenuwslopende slotset bleef Nederland bewonderenswaardig kalm. Op 14-12 sloeg uitgerekend Robin de Kruijf - die in de groepsfase nog geblesseerd raakte - Oranje op het derde matchpoint gedecideerd naar de finale.

Finale tegen Servië

In de finale van zondag stuit Nederland op Servië dat Turkije eenvoudig met 3-0 opzij zette. In de finale kan Nederland revanche nemen voor de nederlaag die Oranje leed in de groepsfase.

Een weerzien met de Turkse bondscoach Giovanni Guidetti komt er voorlopig dus niet. De Italiaanse bondscoach van de Turkse volleybalsters had de afgelopen jaren Nederland onder zijn hoede.

De finale tussen Nederland en Servië is zondag om 17.00 uur en is live te zien op NPO 1 en nos.nl.

De Kruijf slaat Oranje naar EK-finale

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl