Mathieu van der Poel wint op de weg AFP

Mathieu van der Poel keert vooralsnog niet in de voetsporen van zijn vader Adrie en zijn opa Raymond Poulidor. Althans, niet op de weg. Het 22-jarige multitalent richt zich tot en met 2020 naast het veldrijden vooral op het mountainbiken.

"Het is de bedoeling om naar de Olympische Spelen te gaan. Dat is het hoogste doel. Veldrijden is geen olympische discipline."

Hoewel Van der Poel ook op de weg flink aan de weg timmert (hij stond dit kalenderjaar in 18 koersdagen 9 keer op het podium), laat hij het asfalt even links liggen. "Op de weg kun je ook naar de Spelen, maar het is moeilijker om daarvoor geselecteerd te worden."

Van der Poel wil met mountainbike naar Tokio

Van der Poel reed dit kalenderjaar in alle disciplines goede uitslagen. Door materiaalpech greep hij in januari naast de wereldtitel in het veldrijden. Vervolgens begon hij in mei aan het wegseizoen, won een wedstrijd, richtte zich een dag later op de mountainbike en werd prompt tweede in een wereldbekerwedstrijd.

Stap zetten op de mountainbike

"Ik heb op de mountainbike al bewezen dat ik mee kan doen voor het podium in een wereldbeker. Of dat hetzelfde is als de Spelen, is moeilijk te zeggen. Maar ik was niet superprofessioneel voorbereid op die wereldbeker. Het kan dus allemaal nog veel beter. We kunnen nog een stap zetten met de juiste begeleiding."

Mathieu van der Poel in 2016 in actie tijdens zijn eerste WB-wedstrijd mountainbike in Cairns Orange Pictures

Wout van Aert, zijn voornaamste concurrent, maakt nu al de keuze voor de weg. Hij rijdt deze winter minder veldritten om komend voorjaar mee te doen aan de klassiekers op de weg.

Van der Poel vindt het jammer dat de focus van Van Aert nu al richting de weg gaat, maar begrijpt het wel. "Ik begin het wegwielrennen ook leuk te vinden. Zeker de langere afstanden, als het zwaar wordt. Dat ligt me wel denk ik. Ik heb ook de ambitie om ooit een echte wegrenner te worden."

Na 2020 nog pas 25 jaar

Alleen zal dat pas na medio 2020 zijn. "Mijn vader ziet me liever op de weg rijden, mijn opa hoor ik er niet zo vaak over. Hij staat sowieso wel achter mijn beslissingen. Ach, als ik voor de Spelen in Tokio ga, ben ik daarna nog maar 25 jaar. In een normale profcarrière kun je dan nog tien jaar op de weg fietsen.

Ondertussen staat Van der Poel in blakende vorm aan de vooravond van het Europese veldritseizoen. Hij won in de Verenigde Staten beide races om de wereldbeker. Zondag wacht de eerste rit om de Superprestige in Gieten.

Bliksemstart

De manier waarop de Nederlander won de afgelopen weken, maakte indruk. Hij reed vanuit de start weg en de concurrentie zag hem niet meer terug. "Dat is niet echt logisch, omdat iedereen toch fris aan de start staat. Ik kan het niet verklaren. Misschien heeft het mountainbiken geholpen, omdat de start daar altijd meteen bergop gaat."

Zijn eerste doel, het rijden in de leiderstrui van de wereldbeker, heeft hij al bereikt. "Mijn hoofddoel is het WK in Valkenburg. En verder gewoon zoveel mogelijk wedstrijden winnen."

STER reclame