Hakim Ziyech na de wedstrijd tegen Vitesse (1-2) ANP

Zodra de media het woord crisis in de mond nemen, weet je als trainer dat je een heel lastige periode tegemoet gaat. De dagen lijken geteld voor Marcel Keizer, helemaal als Ajax zondag bij het ongeslagen sc Heerenveen opnieuw punten verspeelt. Toch denkt Ajax-kenner David Endt daar anders over. "Ik denk niet dat het zo snel gebeurt..."

Endt, van 1997 tot 2013 teammanager bij Ajax, erkent dat de Amsterdammers in een ontzettend moeilijke fase zitten. Van de elf officiële wedstrijden van dit seizoen won Ajax er pas vier. Alleen van FC Groningen, VVV-Venlo, PEC Zwolle en SVV Schevingen werd gewonnen. Bepaald geen hoogvliegers.

"Als je de historie bekijkt, begint Ajax altijd op een later moment warm te draaien", zegt Endt. Daar heeft hij een punt, zoals het recente verleden bewijst. Ook Peter Bosz beleefde vorig jaar een slechte start, maar kroop met Ajax in de negende wedstrijd uit het dal. Daarna ging het alleen maar beter.

Op de rails

Bij Keizer, die met zijn ploeg ook in Europa al uitgespeeld is, zijn er echter geen tekenen dat hij Ajax op korte termijn op de rails zal weten te krijgen.

Op dit moment is er ook niemand in het eerste elftal die het team bij de hand neemt. "Er zijn inderdaad maar weinig spelers die het op dit moment kunnen overbrengen. Hakim Ziyech is eraan toe om die rol op zich te nemen. Op basis van zijn ervaring en leeftijd is hij dat verplicht. Ik weet alleen niet of hij dat kan opbrengen. Misschien is hij te veel met zichzelf bezig."

"Ook Lasse Schöne is bij uitstek een speler die het team op sleeptouw zou moeten nemen", aldus Endt. De laatste wedstrijden staat de Deen echter niet in de basis. "Ik zou hem tegen Heerenveen wel opstellen. Zulke mensen heb je nodig in het hart van het team. De morele factor speelt op dit moment mee."

Lasse Schöne viert zijn doelpunt tegen Rosenborg ANP

Toch is het verval bij Ajax niet alleen Keizer te verwijten. Hij heeft ook niet het goede gereedschap gekregen om een kunstwerk af te leveren. Op 15 juni werd Davy Klaassen verkocht aan Everton en op 18 augustus maakte Ajax het vertrek van Davinson Sánchez naar Tottenham Hotspur wereldkundig. Klaassen en Sánchez waren in het succesvolle Europa League-seizoen de sterkhouders van Ajax.

Noodgrepen

Maar na hun vertrek bleef het lang stil in Amsterdam. Uiteindelijk werden Maximilian Wöber en Siem de Jong nog aangetrokken. Noodgrepen, zo leken het. Daarvoor werden Luis Orejuela, Benjamin van Leer, Dennis Johnsen, Klaas-Jan Huntelaar en Kostas Lamprou gehaald. Op Huntelaar na geen spelers die het gat dat Sánchez en Klaassen achterlieten kunnen opvangen.

Huntelaar is bovendien de enige nieuwkomer die dit seizoen een hele wedstrijd in Ajax 1 speelde. Daarbij komt het feit dat miljoenenaankoop David Neres, een half jaar geleden voor 12 miljoen euro naar Amsterdam gehaald, ook maar weinig aan spelen toekomt.

Teleurstelling bij Marcel Keizer Pro Shots

Het is de vraag waarom spelers als Wöber en Orejuela nog geen basisplaats krijgen in het eerste elftal. "Ik vind dat ook opvallend, ja", zegt Endt. "Maar daar kan alleen de trainer een antwoord op geven. Hij kan er een thermometer instoppen en kijken wat de temperatuur is. Hij ziet ze elke dag op de training."

Een rondvraag langs beleidsbepalers en prominenten op de Toekomst levert weinig op. Crisis? Daar wil niemand iets van weten. Endt denkt ook niet dat Keizer wordt ontslagen als het zondag weer misgaat. "Dat zie ik niet gebeuren. Wie zou bovendien zijn vervanger moeten zijn? Wie is op dit moment de persoon die dit team wel aan het draaien krijgt?"

STER reclame