Bij de brand in seniorencomplex De Notenhout kwamen vier mensen om het leven
NOS NieuwsAangepast

'Gebruik bij brand in seniorenwoning juist wel de lift'

Het is tijd om de heersende opvatting over het gebruik van de lift bij een evacuatie vanwege een brand te herzien. Lector brandpreventie René Hagen vindt dat er voor seniorenwoningen andere richtlijnen zouden moeten komen. Volgens de richtlijnen moet de lift niet gebruikt worden als vluchtroute, maar Hagen vindt dat de lift juist wél gebruikt zou moeten worden.

"Een lift is bij brand in een seniorencomplex vaak de veiligste én de enige vluchtweg voor ouderen die niet in staat zijn om zelf via een trap te vluchten", zegt Hagen. Naast lector aan de Brandweeracademie is Hagen ook voorzitter van de Nationale Brandpreventieweken.

Omdat ouderen steeds langer zelfstandig wonen, is het risico groter geworden. "Decennialang is de boodschap geweest: niet de lift gebruiken bij brand. Maar er woonden voorheen niet zoveel mensen die slecht ter been zijn in één gebouw. Als dat al zo was, dan was er altijd wel bedrijfshulpverlening, of verzorgers die konden assisteren bij een evacuatie. Dat is nu niet meer zo."

Nijmegen

De brand in een seniorencomplex in Nijmegen, waar vier mensen bij om het leven kwamen, is de concrete aanleiding geweest voor een groter onderzoek naar 77 branden in seniorencomplexen. Daaruit bleek dat ouderen vaak niet op tijd weg kunnen komen.

In Nijmegen kwam de evacuatie pas goed op gang toen de brandweer er was, die mensen met behulp van de lift naar beneden bracht. "Mensen die het wel was gelukt de trap te nemen, hadden met hun rollator de toegang tot de trap geblokkeerd."

Grote aanpassingen zijn waarschijnlijk niet nodig. "Wellicht noodstroomvoorzieningen, zodat een lift blijft functioneren." Voor mensen die wel goed ter been zijn, blijft het advies hetzelfde: gebruik de trap als er brand is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl