ANP
NOS NieuwsAangepast

Voormalig staatssecretaris Linschoten moet de cel in wegens belastingfraude

De voormalige VVD-politicus Robin Linschoten is wegens belastingfraude veroordeeld tot vijf maanden celstraf, waarvan drie voorwaardelijk. De rechter achtte bewezen dat Linschoten tussen 2010 en 2012 opzettelijk te lage omzetten van zijn twee bv's heeft opgegeven aan de Belastingdienst. De VVD'er en zijn raadsman waren niet naar de rechtbank gekomen om de uitspraak te horen.

De straf pakt zwaarder uit dan eis van het Openbaar Ministerie, dat de rechtbank eerder vroeg om Linschoten 200 uur werkstraf op te leggen naast een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. De rechter oordeelde echter dat de gevraagde strafmaat geen recht zou doen aan de ernst van het vergrijp.

Volgens de rechter heeft de gewezen politicus de fiscus voor ruim 100.000 euro benadeeld. Linschoten voerde eerder aan "slordig" te zijn geweest, maar dat er geen opzet in het spel was. Hij legde de schuld bij zijn boekhouder, die hij onvoldoende zou hebben gecontroleerd.

Maar de rechter wees erop dat de boekhouder Linschoten heeft gewaarschuwd dat hij onvoldoende gegevens aandroeg voor een juiste aangifte. Als eigenaar van twee bedrijven was de oud-politicus zelf verantwoordelijk voor het doorgeven van de juiste cijfers, aldus de rechter.

Failliet

Linschoten is naar eigen zeggen zo goed als failliet. "Ik heb niks meer", zei hij in augustus tegen het Financieele Dagblad. "Ik kan mijn vaste lasten niet betalen en heb zelfs geen ziektekostenverzekering meer. Het heeft er alle schijn van dat het ermee te maken heeft dat ik een voormalig staatssecretaris ben."

Robin Linschoten was van 1994 tot 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het eerste kabinet-Kok.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl