Maarten O. Omroep West

De Leidenaar die verdacht wordt van betrokkenheid bij de moord op een plaatsgenoot, is ex-tbs'er Maarten O. De man was bekend bij hulpinstanties, bevestigt de gemeente Leiden mede namens de politie en het Openbaar Ministerie. O. zit vast en mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

De burgemeester van Leiden zegt dat de verdachte al langer in beeld was bij de instanties en dat er zeker grote zorgen waren. De afgelopen jaren had hij intensieve begeleiding gekregen van de geestelijke gezondheidszorg. Dat was vrijwillig; voor gedwongen behandeling was de laatste maanden geen aanleiding.

Meerdere bronnen zeggen tegen Omroep West dat instanties niet ingrepen ondanks waarschuwingen. Waarover precies werd gewaarschuwd, schrijft de omroep niet.

Agenten vonden zondagavond het lichaam van het slachtoffer (38) in een huis aan de Tomatenstraat. Even later hield de politie twee verdachten aan voor betrokkenheid bij de moord: een man van 30 en Maarten O. (45). Het motief voor de moord is nog onduidelijk.

Schroevendraaier

Maarten O. werd in september 2005 door de rechtbank in Middelburg veroordeeld tot zes maanden cel en tbs met dwangverpleging nadat hij zijn ex-vriendin had toegetakeld. Hij had haar tegen het achterhoofd getrapt en meerdere keren met een schroevendraaier in haar been, nek en rug gestoken.

O. werd tot 16 oktober 2013 behandeld. Sinds eind 2012 woonde hij niet langer in een tbs-kliniek. Een dag voordat de rechter moest besluiten of hij nog langer behandeld zou worden, vertrok O. naar Duitsland.

Tbs verlengd

Daar werd hij opgepakt met drie kilo wiet. Hij werd door de Duitse rechter in februari 2014 veroordeeld tot drieënhalf jaar cel. Terwijl O. in Duitsland gevangen zat, werd zijn tbs eind 2014 nog eens verlengd.

Een half jaar later is zijn tbs-behandeling beëindigd door het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. Na zijn celstraf in Duitsland keerde O. terug naar Nederland. Uiteindelijk kwam hij terecht in zijn geboorteplaats Leiden.

Hij woonde daar volgens buurtbewoners sinds enkele maanden aan de Tomatenstraat. In juli is hij al eens door een arrestatieteam van de politie van zijn bed gelicht, zeggen buurtbewoners. Waarom is niet bekend, maar volgens de politie was er geen sprake van een strafbaar feit.

STER reclame