Kramer denkt aan massastart bij de Spelen

Sven Kramer speelt met de gedachte om de massastart te rijden bij de Olympische Spelen in Pyeongchang. De drievoudig olympisch kampioen deed donderdagavond in de Elfstedenhal in Leeuwarden mee aan de eerste massastartwedstrijd van het nieuwe schaatsseizoen.

Al te verstrekkende conclusies wil Kramer nog niet verbinden aan zijn optreden in Leeuwarden. "Het kwam me wel goed uit. Ik vind het ten eerste een heel leuke training en ik vind het een leuk onderdeel. Het ligt me wel en ik heb er veel plezier in", begint Kramer.

Vijf medailles?

"Maar het is absoluut interessant", voegt hij eraan toe. "De prioriteit ligt natuurlijk op de 5 en 10 kilometer, maar dit is heel leuk om te doen. Ik ben hier natuurlijk niet helemaal voor niets."

Kramer zou in theorie voor vijf medailles kunnen gaan op de Spelen. Hij richt zich komend seizoen primair op de 5.000 en 10.000 meter, maar kan daarnaast ook zijn geluk op andere nummers beproeven. Zo zal hij - calamiteiten daargelaten - ook in actie komen op de ploegenachtervolging. En dan liggen er nog twee mogelijkheden op een medaille: de 1.500 meter en dus de massastart.

Schema komt goed uit

De massastart is bij de komende Winterspelen voor het eerst een olympisch onderdeel. Voor Kramer kan dat interessant zijn, omdat het nummer in de tweede week van de Spelen staat gepland. Dan staat er voor Kramer geen individuele race meer op het programma.

Kuiper: heel blij dat Sven Kramer hier is

Bondscoach Geert Kuiper is blij met de aanwezigheid van Kramer. "Als iemand als Sven ervoor kiest om mee te doen is dat mooi. We hebben het wel over een olympisch onderdeel. Ik denk dat er heel veel schaatsers zijn die zich willen plaatsen, maar er zijn maar twee plekken."

Maar het schaatsen zou het schaatsen niet zijn als de plaatsingsprocedure ingewikkeld is. Kramer weet dat maar al goed. "De massastart staat heel slecht in de matrix", zegt hij. "Dus waarschijnlijk zullen de schaatsers die daar al zijn de massastart moeten rijden."

STER reclame