Een gestrande potvis op Texel in 2016
NOS NieuwsAangepast

Stinkende maar kostbare vondst op strand Mallorca

Twee jonge Spanjaarden hebben op een strand op Mallorca een klomp kostbare ambergrijs gevonden. Dat is een wasachtige substantie die kan ontstaan in de darmen van een potvis. Door een storm waren de zeldzame resten van een potvis in de vorm van een stinkende klomp op het strand aangespoeld.

Uit onderzoek bleek dat het gaat om ambergrijs, een stof die in de parfumindustrie wordt gebruikt. Het is zo zeldzaam dat een kilo meer dan 10.000 euro opbrengt.

Ecomare

"We konden het eerst niet geloven. We hebben het spul meerdere keren getest", zegt pizzabakker Soufian Akrach uit Andalusië tegen een lokale krant op Mallorca."Het is alsof we de lotto hebben gewonnen."

De Spanjaard is een grote liefhebber van natuurdocumentaires en had daardoor snel in de gaten dat het om ambergrijs ging. De vondst levert de twee Spanjaarden mogelijk zo'n 80.000 euro op.

Op 15 december 2012 spoelde een potvis aan op Texel. Die bleek meer dan 83 kilo ambergrijs in zijn darmen te hebben, ter waarde van bijna een miljoen euro. Medewerkers van Ecomare vonden het kadaver, dus de opbrengst was voor het natuurcentrum.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl