ANP
NOS WielrennenAangepast

Blessureleed drijft De Jong weg van de fiets: ik wil rust

Thalita de Jong is acht maanden na haar valpartij in de wereldbekerveldrit van Hoogerheide nog altijd niet de oude. Sterker nog, de voormalig wereldkampioene en de regerend Europees kampioene kan voorlopig niet voluit trainen.

"Ik luister naar mijn gevoel", vertelt de 23-jarige renster tegen de NOS. "Ik heb nu een week gefiets en steeds maar twee uurtjes per week. De ene keer kan ik een half uur meer, soms juist een half uur minder."

Valpartij begin van alle ellende

De Jong viel in januari in Hoogerheide hard op haar knie en liep daarbij een spierscheuring op die het einde van haar seizoen betekende. Als gevolg daarvan kon ze bij de WK ook niet haar titel verdedigen.

Of het juist die val is die haar zoveel miserie heeft opgeleverd is voorlopig nog gissen. Een maand eerder kwam ze hard ten val in Spa-Franchochamps. "Welke val de boosdoener is geweest kunnen we niet achterhalen, maar vanaf de maand maart ging het steeds minder goed."

Januari 2017: De Jong moet streep door WK zetten

Weliswaar reed De Jong in maart alweer op de weg, maar soepel ging dat nooit. Uiteindelijk voelde ze zich gedwongen een rustpauze in mei in te lassen. Ze startte fris aan haar volgende wedstrijden, maar vanaf juni werd het alleen maar erger."

"Het gaat anders dan gepland", vertelt De Jong. "Ik was in augustus bezig met positieve stappen weer terug richting een beter niveau. Maar in september kreeg ik opnieuw een tegenslag en dat is na een periode van hard werken knap lastig."

Nieuwe ploeg

Voorlopig is het afwachten voor De Jong. In verschillende ziekenhuizen wordt ze onderzocht en is het wachten op de uitslagen.

Maar dat betekent niet dat ze niet meer vooruit kan kijken. Sterker nog ze tekende onlangs een contract bij een volledig nieuwe ploeg: Experza-Footlogix Ladies Cycling Team.

De ploeg spreekt over een selectie om De Jong heen, maar zelf wil ze daar niks van weten. "Afgelopen jaar werd ik ook benoemd als kopvrouw en dat is me vanwege alle 'miserie' niet echt van harte gegaan. Ik kijk nu vooral uit naar een nieuwe start waarbij ik mijn eigen ding kan doen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl