Een ontspannen Tiger Woods bij de persconferentie voor de Presidents Cup EPA

Hij is terug op de golfbaan. Maar niet om aan een toernooi te beginnen. Tenminste, niet als speler. Tiger Woods treedt bij de Presidents Cup op als assistent van Steve Stricker, de captain van de Amerikaanse ploeg die het de komende dagen op de Liberty National in Jersey City opneemt tegen een internationaal team.

Woods, de golfgrootheid met veertien majortitels op zijn palmares, onderging afgelopen april een rugoperatie. Zijn vierde keer in korte tijd al. Dit keer werd een wervel verwijderd om de pijn in rug en benen weg te nemen. Maar of daarmee ook de weg is vrijgemaakt om een comeback in het wedstrijdcircuit te maken, moet nog blijken.

Tiger Woods kwam bij de Dubai Desert Classic in februari voor laatst in actie AFP

"Alles op zijn tijd", toont de Amerikaan aan de vooravond van de Presidents Cup zijn geduld. "Eerst moet mijn gezondheid in orde zijn. Ik wil er eerst zeker van zijn dat de pijn echt weg is. En daarna moet ik afwachten hoe mijn chirurg erover denkt. Ik ben al aan het trainen en word ook steeds sterker, maar ik heb nog niet kunnen werken aan de spieren die ik nodig heb om goed te kunnen golfen."

Voorzichtig

In zijn achterhoofd houdt Woods, die eind december 42 jaar wordt, er zelfs rekening mee dat hij helemaal niet meer op het hoogste niveau terugkeert. "Zeker. Ik heb werkelijk geen idee wat de toekomst voor mij in petto heeft. Maar ik ben optimistisch. De pijn is nu weg en ik heb al slagen van 50, 60 meter gedaan. Ik weet alleen nog niet hoe mijn lichaam reageert als ik weer voluit aan het golfen ben. Maar ik heb geen haast."

Tiger Woods en teamcaptain Steve Stricker inspecteren de Liberty National AFP

De voorzichtigheid van Woods, die in 2015 zijn laatste complete toernooi afwerkte, is begrijpelijk. Hij zag al eerder comebacks de mist ingaan. Nog niet zo lang geleden twijfelde hij zelfs of hij wel als vice-captain bij de Presidents Cup kon optreden. "Ik kon niet eens in een golfkarretje rijden. Het hobbelen deed te veel pijn. En ook gewoon autorijden was pijnlijk. Maar dat is allemaal verleden tijd. Fantastisch."

Hij is zeker van plan zijn uiterste best te doen om 'ooit' weer als professional op de golfbaan te staan. Maar nu gaat hij eerst genieten van het coachen van het Amerikaanse team, waarin spelers rondlopen die nog op de kleuterschool zaten toen Woods in 1997 zijn eerste major (The Masters) op zijn naam schreef. "We gaan veel plezier beleven deze week."

Woods kan zich voorstellen dat er geen comeback komt Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER reclame