AFP

De Europese Commissie heeft vandaag plannen gepresenteerd om de migrantenproblematiek op te lossen. Er komt meer geld beschikbaar voor migratiebeleid en er mogen meer vluchtelingen legaal naar Europa komen. Het moet allemaal leiden tot minder gammele bootjes op de Middellandse Zee.

"Zelf noemen ze het 'het crisisproof maken' van de Europese Unie", zegt Brussel-correspondent Bert van Slooten in het radioprogramma Nieuws en Co over de plannen van de Commissie.

"Ze willen voorkomen dat als er weer een vluchtelingenstroom op gang komt, die van zuid naar noord door Europa marcheren. Dat is tot nu toe niet gebeurd, maar alle maatregelen tot nu toe zijn pleisters. Nu moet er iets structureels komen en tegelijk iets menselijks."

In de plannen staat dat er in twee jaar 50.000 vluchtelingen legaal naar Europa kunnen komen. De landen die vluchtelingen opnemen krijgen financiële steun. Tegelijkertijd moeten migranten die geen recht hebben op verblijf in Europa sneller worden teruggestuurd.

Heikele materie

Voordat het zover is, is er nog een aantal problemen op te lossen. De 28 Europese lidstaten moeten bijvoorbeeld eerst nog allemaal instemmen met de plannen, zegt Van Slooten. "En neem de vluchtelingen die worden teruggestuurd: die kunnen meestal niet terug, want hun thuislanden erkennen ze niet meer."

Een ander plan van de Commissie is om meer geld te geven aan Afrika. "Ook ingewikkeld", zegt Van Slooten. "Dat moet dan wel heel veel geld zijn, om daar economische ontwikkeling te krijgen en het voor de bevolking aantrekkelijk te maken om te blijven. Het is echt heikele materie en die is niet zomaar met een paar plannen op te lossen."

'Te ambitieus kan niet'

Dorine Manson, directeur van Vluchtelingenwerk Nederland, noemt de plannen een stapje in de goede richting, maar heeft nog aanmerkingen. "Dit vraagt om Europese solidariteit en de bereidheid van alle landen om hieraan mee te doen. We vinden de vrijblijvendheid van de plannen een risico."

Ze doelt met die uitspraak op de huidige herverdeling van vluchtelingen in Europa. Tien van de 28 lidstaten weigeren de vooraf afgesproken aantallen asielzoekers op te nemen.

"We vinden ook dat de ambitie wel iets hoger had mogen zijn", zegt Manson. "Het gaat nu om 50.000 mensen die naar Europa kunnen komen, maar als je kijkt naar de 65 miljoen mensen die op de vlucht zijn - waarvan er 1,2 miljoen door de VN-vluchtelingenorganisatie als bijzonder kwetsbaar worden aangemerkt - dan is dit voorstel aan de magere kant."

Te ambitieus kunnen we niet zijn, vindt Manson. "We zijn er allemaal bij gebaat als mensen niet illegaal naar Europa komen met alle risico's van dien. Er moet dan wel een legale manier zijn."

STER reclame