De Indonesische president Joko Widodo in een opvangcentrum op Bali EPA

Zo'n 75.000 mensen zijn geëvacueerd uit het gebied rond de vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali. De autoriteiten hebben mensen in een straal van 12 kilometer rond de berg opgedragen om hun huis te verlaten, omdat de vulkaan op uitbarsten staat. Ook mensen buiten die gevarenzone geven gehoor aan die oproep.

President Joko Widodo heeft een tijdelijk opvangcentrum voor gevluchte inwoners bezocht. Hij herhaalde de oproep van de autoriteiten om de gevarenzone rond de berg te verlaten.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken vraagt Nederlandse toeristen op Bali om zich te registreren. Hun wordt verder geadviseerd om hun reisdocumenten bij de hand te houden en de aanwijzingen van reisagentschappen en de autoriteiten op te volgen.

Geen direct gevaar

Volgens de lokale autoriteiten lopen toeristen op dit moment geen direct gevaar. Wel wordt gewaarschuwd dat de luchthaven waarschijnlijk gesloten zal worden na een uitbarsting.

De laatste grote uitbarsting van de Agung was in 1963. Toen vielen er ruim 1100 doden en raakten meer dan 85.000 mensen hun huis kwijt.

STER reclame