De dader van de 'Facebookmoord' in 2012 komt vrij. Hij hoeft niet langer in een justitiële jeugdinrichting te zitten, oordeelt de rechter. Hij wordt onder strenge voorwaarden vrijgelaten.

De inmiddels 20-jarige Jinghua K. was 14 toen hij Winsie Hau uit Arnhem doodstak. Hij bracht de afgelopen jaren door in een instelling voor jeugd-tbs. Het Openbaar Ministerie wilde dat hij langer vast bleef zitten, maar volgens de rechter is de man geen gevaar meer voor anderen.

Leven oppakken

Jinghua K. zit inmiddels al bijna vijf jaar in een instelling. De maatregel kan nog met maximaal twee jaar verlengd worden, maar de rechter vindt dat de jongen op een gegeven moment ook zijn leven buiten de muren weer moet kunnen oppakken. Deskundigen oordelen dat er geen ernstig risico is op nieuw geweld. Ook zou de jongen zich de laatste tijd goed ontwikkelen.

Hij wordt daarom nu vrijgelaten, maar wel onder strenge voorwaarden. Zo moet hij zorgen voor een structurele dagbesteding en moet hij de reclassering inzage geven in zijn sociale netwerk en financiën. Ook mag hij niet zonder overleg verhuizen.

Eerder dit jaar werden ook de twee opdrachtgevers voor de moord al vrijgelaten uit een jeugd-tbs-instelling, meldt Omroep Gelderland.

STER reclame