Betogers in Kampala
NOS Nieuws

Gevechten in parlement Uganda bij debat over presidentschap Museveni

In het parlement van Uganda is vanmiddag gevochten bij een debat over de vraag of de langzittende president Museveni weer een nieuwe ambtstermijn mag krijgen. Daarvoor moet de grondwet worden gewijzigd.

Parlementariërs van Museveni's eigen partij en leden van de oppositie gingen met elkaar op de vuist en er werden stoelen door de zaal gegooid.

De oppositie en mensenrechtengroepen protesteren hevig tegen een nieuwe termijn voor Museveni. Zelfs mensen van zijn eigen partij vinden het na drie decennia wel genoeg. De 73-jarige Museveni is sinds begin 1986 aan de macht.

Traangas

Volgens de huidige grondwet moet een presidentskandidaat jonger dan 75 jaar zijn. Dan komt Museveni bij de volgende verkiezingen in 2021 niet in aanmerking.

De gevechten braken uit toen de parlementsvoorzitter een lid van Museveni's partij toestond om een motie in te dienen om de leeftijdsgrens met spoed uit de grondwet te schrappen.

Voor de parlementszitting waren er al gewelddadige protesten in de hoofdstad Kampala. De politie dreef betogers met traangas uiteen. Negentien betogers werden gearresteerd. Onder hen is een belangrijke oppositieleider, Kizza Besigye. Hij zou de betogers hebben aangespoord naar het parlement te gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl