www.thelongesthole.com

Doorgaans doen golfers vier, vijf of zes slagen over een hole. En wie de minste slagen heeft na 18 holes, wint de wedstrijd. Dat lag voor Adam Rolston en zijn caddy Ron Rutland net even iets anders.

Ze begonnen op 28 juni aan hun 'wedstrijd' en de bal belandde pas op 16 september, een kleine drie maanden later, na 20.093 slagen in de grond. Een wereldrecord.

Hoe dat kan? De golfbaan besloeg half Mongolië.

"Dit is het zwaarste dat ik ooit gedaan heb", verzuchtte de 28-jarige Rolston, een voormalig rugbyspeler voor Hongkong, een week geleden. Hij had net ruim tweeduizend kilometer door Mongolië - al golfend - afgelegd.

Door moerassen, over bevroren rivieren, door de sneeuw en door de woestijn. En als het voor hem al zwaar was; zijn caddy, zijn 42-jarige assistent Rutland, legde dezelfde afstand af met een karretje van 120 kilogram.

De grote vraag luidt: waarom?

Golfend door Mongolië www.thelongesthole.com

Ze zochten een uitdaging. Rutland plande al eens een fietstocht door alle Afrikaanse landen; een etappe van liefst 26.000 kilometer. En nu zochten hij en Rolston naar een soortgelijke onderneming. Ze kwamen bij golf uit.

De keuze voor Mongolië was vervolgens snel gemaakt, aangezien het land veel wijde vlaktes kent en op die manier één natuurlijke fairway vormt.

2.011 kilometer

De twee begonnen bij het meest westelijke (en ook hoogste) punt van het Aziatische land. Het eindpunt? De enige golfbaan die Mongolië rijk is, in de hoofdstad Ulaanbaatar. Tweeduizend kilometer verderop.

Golfend door Mongolië www.thelongesthole.com

"Veel mensen verklaarden ons voor gek", weet Rolston nog. "Ze dachten dat het onmogelijk was." En even vreesde Rolston dat die mensen gelijk gingen krijgen.

"Die eerste week was ontzettend zwaar. Om bij het startpunt te komen, moesten we onze kar op een kameel laden. Wij moesten zelf op paarden klimmen en zodoende een hele steile helling op. Bovenop vonden we een standbeeld en daar sloeg ik af", vertelt Rolston tegen The Telegraph.

Golfend door Mongolië www.thelongesthole.com / Andrew King

Rolston had een niet al te lastige route uitgestippeld, maar regen gooide roet in het eten. "Het was een moeras waar we doorheen liepen." En dat met een kar van 120 kilogram, waar niet alleen golfclubs en ballen in zaten, maar ook minimaal zeventig liter water.

Onverwachte reisgenoot

Wat de reis weer enigszins verlichtte: op een gegeven moment kregen ze een onverwachte reisgenoot: een hond. Hij liep 1.500 kilometer met ze mee, tot in Ulaanbaatar.

Golfend door Mongolië www.thelongesthole.com

STER reclame