Een verbouwing in Werkhoven
NOS NieuwsAangepast

Container op stoep goedkoper, maar vaak nog veel te duur, zegt Eigen Huis

Huiseigenaren moeten bij een verbouwing gemiddeld minder aan de gemeente betalen voor een container op de stoep dan vijf jaar geleden. Uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis bij 40 gemeenten blijkt dat deze leges gemiddeld met 10 procent zijn gedaald. Maar in sommige gemeenten zijn de kosten hard gestegen. Eigen Huis roept gemeenten op de 'stoeptaks' af te schaffen.

Gemeenten kunnen leges vragen voor het plaatsen van een container of mobiel toilet op de stoep. Het geld gaat naar de algemene middelen van de gemeente.

Afgeschaft

Van de onderzochte gemeenten is Nijmegen het duurst: deze gemeente vraagt 463 euro voor zes weken, bijna een kwart meer dan in 2012. Percentueel zijn de kosten het hardst gestegen in Groningen. Daar gingen de leges voor het plaatsen van een bouwcontainer of een mobiel toilet met ruim 66 procent omhoog naar 236 euro. Gemiddeld bedragen de leges 195 euro, tegen 216 euro in 2012.

Opvallend is dat Amsterdam en Den Haag niets vragen voor het plaatsen van een bouwcontainer. Amsterdam vroeg in 2012 nog 301 euro en Den Haag 84 euro.

Oneerlijk

Eigen Huis vindt deze belasting niet redelijk omdat er geen enkele inspanning tegenover staat. Bovendien hebben de huiseigenaren vaak ook al duizenden euro's moeten betalen voor de bouwvergunning en gaat door de verbouwing doorgaans ook de ozb nog eens omhoog.

Volgens Eigen Huis laten de enorme verschillen tussen gemeenten zien dat hier sprake is van willekeur. Woordvoerder Hans André de la Porte zegt dat het voor gemeenten die hun zaken niet op orde hebben een makkelijke manier is om geld binnen te halen. "Gemeenten zouden verbouwingen juist moeten stimuleren, omdat ze de economie aanjagen en er vaak toe leiden dat huizen duurzamer worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl