Rohingya-vluchtelingen staan in de rij bij een opvangkamp in Bangladesh
NOS Nieuws

VN-ambassadeur Myanmar: geen genocide tegen Rohingya

De VN-ambassadeur van Myanmar heeft op de laatste dag van de Algemene Vergadering van de VN gezegd dat er volgens hem geen genocide plaatsvindt tegen moslims in Myanmar. Hij greep zijn recht op weerwoord aan om om te laten weten dat hij de woorden die sommige landen gebruiken voor de situatie van de Rohingya "ten strengste veroordeelt".

Volgens ambassadeur Hau Do Suan is de woordkeuze van sommige wereldleiders onverstandig en zijn de beschuldigingen ongefundeerd. "Er is geen etnische zuivering. Er is geen genocide. We doen alles om dit te voorkomen."

Internationaal is er veel kritiek op de rol die de leider van het land, Aung San Suu Kyi, vervult. Haar wordt verweten dat ze niet optreedt tegen militairen die Rohingya-moslims uit hun dorpen verdrijven. De laatste maand zijn meer dan 423.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht, nadat hun dorpen waren platgebrand.

Veiligheidsraad

Donderdag wordt de VN-Veiligheidsraad bijgepraat door secretaris-generaal Guterres over de hetze tegen de Rohingya. Zeven landen hadden om de bijeenkomst gevraagd. Guterres nam zelf overigens ook de term etnische zuiveringen in de mond om de situatie te beschrijven.

De Amerikaanse president Trump heeft laten weten dat hij wil dat de VN-Veiligheidsraad snel ingrijpt om het geweld te stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl